Startpagina Actueel

SBS keurt 28 nieuwe hengsten goed voor dekdienst

De hengstenkeuring van het Waalse stamboek gaat traditioneel door in de Ruiterschool van Gesves. Het was dit jaar niet anders. Deze keuring ging door van vrijdag 2 tot en met zondag 4 maart. Op het einde van de rit kregen 28 hengsten het vertrouwen van de jury.

Leestijd : 4 min

De International Selection Show of de officiële hengstenkeuring van het Studbook SBS trekt elk jaar opnieuw veel paardenvolk naar Gesves. Dit jaar draafden 55 kandidaat-hengsten met veelzijdige afstammingen aan in de piste van de ruiterschool voor de jury, waar de ervaren Jacques Fraselle als voorzitter fungeerde. De hengstenkeuring is traditioneel eveneens een gezellige bedoening, waar Waalse, Vlaamse en zelfs buitenlandse fokkers elkaar ontmoeten tijdens de drink op zondagmiddag. Deze drink trekt bovendien elk jaar steeds meer fokkers aan.

Enkele nieuwe hengsten onder de loep

Alle nieuw gekeurde hengsten zijn springgericht gefokt. Geen enkele van de voorgestelde driejarige dressuurhengsten behaalde zijn dekbrevet. Daarentegen keurde de jury 18 driejarige springhengsten aan, waaronder de Palomino Yankee of Clover (Indien de la Lande x Farid IBN Apache), die voortreffelijk over het hout ging.

De interessant gefokte Verbier de Muze (Carthago x Heartbreaker) behoorde ook tot de gegadigden. Van de 2 voorgestelde Chacco Blue-zonen werd Vinardo de Muze (Chacco Blue x Diamant de Semilly) toegelaten tot de dekdienst. De kleinzoon van Chacco Blue, luisterend naar de naam Chacco White, genoot de voorbije jaren het vertrouwen van de fokkers. De hengstenjury verleende de goedkeuring aan zijn 2 zonen, die dit jaar in Gesves voorgesteld werden: Captain du Mont Z (Chacco White x Darco) en Clever Hof Ter Bruggen Z (Chacco White x Untouched).

 Chacco & Co: namen

die klinken als een klok!

De Chacco-familie wordt alleen maar groter sinds de triomftocht van Chacco Blue (Chambertin x Contender), de hengst die het vertrouwen inpalmde van zoveel fokkers en die inmiddels kan bogen op kwalitatieve kleinzonen, waaronder Chacco White, die sportief evolueert en verder zal evolueren onder Grégory Wathelet.

Chacco Blue himself viel op over 1 m 60 onder het zadel van Aloïs Pollmann (GER). Zijn vererving spreekt ondertussen voor zichzelf. Zijn eveneens degelijk verervende kleinzoon Chacco White (Chacoon Blue x Spartacus TN), is nu ook dus de vader van 2 SBS-gekeurde zonen. Als fokker zou je zomaar gaan denken in termen als ‘er moet maar Chacco in zitten en we zijn goed bezig …’. Dergelijke uitspraken waren en zijn trouwens nog steeds geldig voor Darco en tal van andere beroemde vaderdieren. Fokkers schonken ook hun vertrouwen aan Chacco White, omwille van zijn waardevolle moederlijn, die via Spartacus TN teruggaat op Stakkato x Grannus. Meer uitleg is hierbij eigenlijk overbodig…

Twee zonen van Corydon

van T & L

De 2 voorgestelde zonen van Corydon van T & L, de BWP-geboren Vamos van ’t Recht Eind en Verdi Van de Wittemoere, verlieten eveneens Gesves met een dekbrevet. Ook in de afstamming van hun vader is het prestatiebloed van Chacco Blue invloedrijk. Corydon van T&L is immers een zoon van Cornado I (v. Cornet Obolensky ex. Windows van ’t Costersveld) en een moeder van Chacco Blue x Lancer III. Wie Lancer leest – wie dan ook van de 3 – denkt aan het waardevolle en onvergetelijke bloed van Landgraf I: spieren, springen en kwalitatieve beweging … alles in een. Daar tekenden de ‘mannen’ van Landgraf I immers voor. En deze kwaliteiten, gepuurd in de moederlijn en aangepaard met het bloed van Cornet Obolensky, worden doorgegeven zo blijkt! De som van dit alles lieten de 2 gekeurde Corydon-zonen zien in Gesves!

 Quel Homme de Hus

In Gesves werd er eveneens uitgekeken naar de 3 voorgestelde zonen van de succeshengst van Jérôme Guéry, Quel Homme de Hus (Quidam de Revel x Candillo). Een van de 3 werd goedgekeurd. Deze Quel Prince d’Eden Z voert het waardevolle bloed van zijn vader en aan moederszijde Darco (!) en werd net als de 2 gekeurde zonen van Chacco White bij de geboorte geregistreerd bij Studbook Zangersheide!

We blijven bij Zangersheide, met de goedkeuring van de vierjarige Done To Win de Tinmont Z (Dominator Z x Understone van de Kapel).

Emerald: dé edelsteen

na vader Diamant

De onvolprezen vader Emerald van ’t Ruytershof (Diamant de Semilly x Carthago x Lys de Darmen), zag 3 zonen gekeurd in Gesves: de driejarige Podium du Val d’Heure (moeder van Camerun JMen), de vierjarige Earl Grey de la Marchette Z (moeder van Cornet Obolensky) en de vijfjarige Jazzy de Liam (moeder van Dayton Sitte). Allemaal toonden ze hun talent op de hindernis: veerkracht, souplesse, aanpak en respect op het hout alsof het hen met de paplepel is in gegoten!

Grégory Wathelet

Topruiter Grégory Wathelet was de SBS-ambassadeur van het weekend in Gesves. Zijn permanente en toegankelijke aanwezigheid op de hengstenkeuring, alsook zijn sympathieke aanpak, sierden het hele gebeuren. Niet alleen zijn expertise op sportief vlak, maar ook zijn leergierigheid als fokker zorgde voor veel bewondering van de aanwezigen. Wathelet was in Gesves dus aanwezig als fokker, als hengstenhouder en als ruiter, een drieluik dat kon tellen. De hengstenshow op zaterdagavond, The Best of SBS, was aan zijn tweede editie toe. Er waren niet minder dan 33 deelnemende hengsten uit verschillende stamboeken en net geen 2000 aanwezige mensen op de tribunes aanwezig. De succesformule sloeg aan, met uitkijk op het 100-jarige bestaan van het stamboek volgend jaar!

Patricia Borgenon

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken