Startpagina Actueel

Europees akkoord over invoerrechten op Oekraïense landbouwproducten

Na de grote boerenprotesten van de afgelopen weken in heel Europa, zijn onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees parlement het in de nacht van 19 op 20 maart eens geworden over de herinvoering van invoerrechten op tal van Oekraïense landbouwproducten. Na de Russische inval begin 2022 vielen die heffingen nog weg, om de Oekraïense economie te versterken.

Leestijd : 1 min

Binnen het Europese parlement is te horen dat een bepaalde hoeveelheid eieren, gevogelte, suiker, maïs, haver, gries en honing tolvrij in de Europese Unie verkocht zal mag worden. Maar zodra die hoeveelheid bereikt is, gelden opnieuw douanerechten.

Tarwe blijft uitgesloten van de vernieuwede heffingen, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen ook daarvoor maatregelen genomen worden. Volgens de voorlopige Europese overeenkomst gelden deze regels tot juni volgend jaar.

Na boerenprotesten

Het Europese Parlement en de EU-lidstaten moeten het akkoord nog formeel goedkeuren. Na het boerenprotest had de Europese Commissie alvast tijdelijk ingestemd met minder strenge milieuwetten. Oost-Europese boeren hamerden echter al langer op veranderingen aan het Oekraïens-Europees handelsbeleid, en ook daarnaar is nu dus ook geluisterd.

Al maanden bekritiseren boeren uit Polen de invoer van goedkope landbouwproducten uit Oekraïne. Ze willen zo vermijden dat goedkopere Oekraïense waren op de Poolse markt belanden. Ook uit 4 andere Oost-Europese landen was er kritiek op oneerlijke concurrentie uit Oekraïne, en amper een week geleden schaarde Parijs zich achter die boereneis.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken