Startpagina Fruit

Wetenschappers zoeken natuurlijke microben om aardbeiplanten te versterken  

Aardbeien zijn meer dan fruit, bladeren en wortels. Ze hebben een natuurlijk netwerk van microben. Noem het gerust holisme voor planten. “Binnen die dynamiek zoeken we natuurlijke microbencocktails om aardbeiplanten gezond te houden”, aldus onderzoekers van KU Leuven. “Daarvoor bestuderen we aardbeiplantjes en hun netwerken.”

Leestijd : 2 min

Europa was van plan het gebruik van klassieke bestrijdingsmiddelen te halveren tegen 2030, maar besliste onlangs dat de deadline onhaalbaar is. “Hoe dan ook, maatregelen blijven dringend. Vlaanderen maakt alvast 2 miljoen euro vrij om aardbeiplagen duurzaam aan te pakken”, zegt Barbara De Coninck, professor plantgezondheid en -bescherming en coördinator van het nieuwe project. “SynBioS is een samenwerking tussen KU Leuven, UAntwerpen en ILVO, om de gezondheid van aardbeien op een natuurlijke manier te versterken, met behulp van microben uit hun eigen netwerk.”

Cocktail van schimmels en bacteriën

“Vlaanderen produceert 50.000 ton aardbeien per jaar”, gaat professor De Coninck verder. ”Telers leveren daarvoor grote inspanningen. Aardbeirassen zijn geselecteerd op grote, sappige vruchten. Het heeft de planten extra gevoelig gemaakt voor ziekten en plagen. Vaak vragen ze om chemische behandelingen. De aardbeiteelt heeft daarom dringend nood aan biologische middelen. Die gaan we zoeken in het natuurlijke netwerk van de aardbei zelf. Wetenschappers beschouwen planten al langer als een zogenaamde holobiont, oftewel een verzameling microben, zoals schimmels, bacteriën en gisten. Je kunt het vergelijken met de darmflora bij mensen. Ook in onze darmen is een netwerk van microben aan het werk. Sommige verstoren je gezondheid. Andere zorgen voor extra bescherming. Het evenwicht is interactief én voortdurend in beweging, ook bij planten.”

Minder chemische bestrijdingsmiddelen

Een nieuw, duurzaam alternatief om aardbeiziekten aan te pakken zou een biologische cocktail kunnen zijn van gezonde schimmels, bacteriën en gisten. Daarvoor willen de wetenschappers bestuderen hoe het netwerk van de aardbei precies in elkaar zit.

Om het aanwezige microbennetwerk van verschillende aardbeirassen te onderzoeken, staat een enorme bioanalyse op de agenda. “We verzamelen aardbeiplanten”, zegt professor De Coninck, “niet alleen aardbeien van professionele kwekers, ook van hobbytuinders. We vermoeden namelijk dat het netwerk van een aardbei uit een grote serre anders is dan dat van een aardbei in pakweg een volkstuintje. Daarom doen we een warme oproep aan iedereen met een rijtje aardbeien in de tuin. Kweek je zelf aardbeien? Neem dan contact op, en laat ons kennismaken met het netwerk van jouw aardbeien. De professionele aardbeiteler zal er wel bij varen. Het is opnieuw een stap in de richting van nog duurzamere aardbeien, met nog minder chemische bestrijdingsmiddelen.”

Wie wil meewerken aan dit onderzoek, vul het formulier in dat je hier vindt.

SynBioS

Lees ook in Fruit

Meer artikelen bekijken