Startpagina Actueel

Boerenbewegingen verzetten zich tegen agrivoltaicsproject in Aiseau-Presles

De Franstalige boerenverenigingen Résap en Fugea eisen dat de Waalse regering een project voor agrivoltaics - waarbij zonnepaneelinstallaties geplaatst worden boven gewassen - in het Henegouwse Aiseau-Presles tegenhoudt. Ze voerden daarvoor donderdag 4 april actie in Namen.

Leestijd : 1 min

Bij Résap en Fugea bestaat de vrees dat agrivoltaicsprojecten zullen bijdragen aan de stijging van de landbouwgrondprijzen. Volgens statistieken van de Waalse overheid namen die tussen 2017 en 2022 al met ruim een derde toe tot 36.368 euro per hectare.

De organisaties hekelen dat de Waalse regering onder minister van Landbouw Willy Borsus (MR) de regels in 2022 versoepelde om agrivoltaicsprojecten mogelijk te maken. “De grondrentes die energiebedrijven aanbieden, zijn tot 10 keer hoger dan de grondrentes die met landbouwactiviteiten te verdienen zijn”, aldus Thomas Huyberechts van Fugea. “Agrivoltaics beperken ook de landbouwactiviteiten die mogelijk zijn op de betrokken gronden.”

Huyberechts benadrukt dat ook de lokale landbouw, net als hernieuwbare energie, bij kan dragen aan het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele energie. “Door de afstanden te verminderen die onze voeding moet afleggen en duurzame teelt te verzekeren.”

Belga

Lees ook in Actueel

Walrus gestorven aan vogelgriep op Spitsbergen

Actueel Een walrus die vorige zomer dood werd aangetroffen op de Noorse archipel Spitsbergen in het noordpoolgebied, is gestorven aan de vogelgriep. Dat heeft een Noorse onderzoeker maandag 29 april gemeld. Het is de eerste keer dat die ziekte is vastgesteld bij de diersoort.
Meer artikelen bekijken