Startpagina Actueel

Vlaamse instellingen brengen 250 jaar landschapsevolutie in beeld met behulp van AI

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, Digitaal Vlaanderen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) hebben hun expertise samengelegd om het historische landgebruik in kaart te brengen. Dit geeft letterlijk een beeld van de veranderingen in het landschap van Vlaanderen en Brussel sinds het einde van de 18de eeuw en laat de onderzoekers toe om ze te becijferen.

De kaarten van Ferraris, afgewerkt vóór 1778, en de topografische kaarten van 1873 en 1969 zijn online te raadplegen via de geoportalen Geopunt (Vlaamse overheid) en Cartesius (Nationaal Geografisch Instituut). Maar de kaartweergave op deze geoportalen laat niet toe om de toenmalige oppervlaktes te berekenen van heide, bos, akker, grasland, of ander landgebruik. AI hielp de legende van deze historische kaarten te herkennen en vlekken van hetzelfde landgebruik te digitaliseren. Zo kon het landgebruik in 1778, 1873, en 1969 worden berekend en vergeleken met het huidige landgebruik. Meer nog...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Landbouwsector bekritiseert studie over graslandbemesting

Stikstof Volgens onderzoek van KU Leuven en Sciensano, gepubliceerd in het vakblad ‘The Lancet Planetary Health’, produceren graslanden die bemest zijn met stikstof tot 6 keer meer stuifmeel. Ook zou dit stuifmeel bij hooikoortspatiënten sterkere allergische reacties uitlokken. Landbouwonderzoekers en -organisaties nuanceren het verhaal. Grasland dat bemest wordt, wordt immers ook gemaaid voor het in bloei komt en dus pollen kan verspreiden.
Meer artikelen bekijken