Startpagina Aardappelen

Goede kwaliteit merkbaar in de aardappelbewaring

Bij de staalname van 8 april 2024 lagen de aardappelen er in de meeste loodsen nog altijd goed bij, merkt PCA/Viaverda.

Leestijd : 2 min

De gemiddelde kiemlengte (van de langste kiem per knol – 20 knollen per staal) bedroeg gemiddeld 2 mm en varieert van 0 tot 12 mm. De kieming is toegenomen ten opzichte van vorige maand. Toen bedroeg de gemiddelde kiemlengte in deze 12 loodsen nog 1,4 mm.

Kiemremmers

De meeste kieming (3,6 en 12 mm) wordt gezien in de loodsen waar gewerkt wordt met Restrain. Restrain (ethyleen) remt de lengtegroei van de kiemen. Ethyleen kan dus niet voorkomen dat er kieming optreedt. De aanwezige kiemen zullen de komende weken eerder kort en dik uitgroeien.

In 2 van de opgevolgde loodsen werd ondertussen 2 keer Argos toegepast. Argos (sinaasappelschilolie) brandt de aanwezige kiempjes af. De gemiddelde kiemlengte bedroeg er begin april 0,5 en 0,8 mm. In de overige loodsen werd ondertussen één of twee keer 1,4Sight toegediend. Gemiddeld bedroeg de kiemlengte in deze loodsen 1 mm.

Frietkleur

De frietkwaliteit is relatief stabiel gebleven. Partijen die met een goede bakkleur gestart zijn, zitten nog altijd zeer goed. Andere partijen gingen beperkt achteruit. De gemiddelde frietkleur in de 12 loodsen bedroeg begin april 2,4 op een schaal van 0 (zeer goed) tot 6 (zeer slecht). Dat is 0,1 meer dan vorige maand.

De huidige gemiddelde waarde is een zeer goede bakindex, maar de waarden per loods lopen wel sterk uiteen: van 1,7 (zeer goed) in de beste partijen tot 3,2 (matig).

Temperatuurschommelingen

In de loop van maart 2024 waren de nachtelijke koelmogelijkheden beperkt. Tegen 23 maart was de producttemperatuur in de meeste loodsen sterk opgelopen (soms tot 10°C). In de daaropvolgende dagen werd er sterk ingekoeld. In veel loodsen werd op korte tijd 2 à 3 graden terug gekoeld.

Na de maand februari is dus ook de maand maart er één met redelijk wat schommelingen, waarbij het product op korte termijn enkele graden oploopt en weer daalt. Deze schommelingen zijn eigenlijk te groot om goed te zijn. Ze zijn nadelig voor kieming en bakkleur. Loodsen met mechanische koeling vertonen deze schommelingen niet.

Doen zich de komende weken meer warme dagen voor? Pas dan uw interne ventilatie aan! Wanneer overdag de zon op het dak van uw bewaarloods zit, is het beter de interne ventilatie te sperren. Warme luchtlagen aan de binnenzijde van het dak moeten dan niet door de aardappelen gedraaid worden.

Ventileer bij voorkeur 's nachts. Doe dit met interne lucht als het buiten te warm is en met externe buitenlucht als zich een zeldzame koele nacht voordoet.

Viaverda, TD

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken