Startpagina Melkvee

Zuivelindustrie bezorgd over aanhoudende daling aantal melkveehouders

De zuivelindustrie is bezorgd dat steeds meer melkveehouders er de brui aan geven. De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) wijst erop dat de industrie is afgestemd op de hoeveelheden melk die ze nu aangeleverd krijgt.

Leestijd : 2 min

Directeur Lien Callewaert van BCZ verwijst naar de evolutie van het aantal melkboeren in Vlaanderen. Volgens het recente jaarverslag van Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) zijn vorig jaar 173 melkveehouders gestopt. Bovendien zijn het er dit jaar al 43, volgens Callewaert. Het artikel in Landbouwleven over het jaarverslag van MCC lees je hier nog eens na.

"We zien de afgelopen jaren een daling van het aantal melkveehouders van 3 tot 4% op jaarbasis. Vanuit de melkveehouders vangen we nu signalen op dat er zeker nog een heel aantal stoppers op ons af zullen komen. Daar zijn we bezorgd over."

Beslissing die niet teruggedraaid kan worden

Ze wijst erop dat stoppen als landbouwbedrijf een definitieve beslissing is die je niet zomaar kan terugdraaien. De zuivelindustrie en melkveehouderij zijn communicerende vaten, een boodschap die Callewaert eerder bij de VRT naar voren bracht.

"Wanneer de volumes zouden dalen, heeft dat een grote impact bij ons. De sector is nu voorzien op de verwerking van een bepaalde hoeveelheid melk. Wanneer die melkproductie zou terugvallen, is dat niet alleen een daling van onze omzet, maar ook van onze efficiëntie. Dan gaat ook onze werking wat in gevaar komen."

Geen daling van hoeveelheid melk

De zuivelindustrie telt meer dan 6.000 jobs in België. Een daling van de hoeveelheid melk is er evenwel niet in Vlaanderen. Vorig jaar werd volgens MCC 3,08 miljard liter koemelk geproduceerd, terwijl in 2022 de kaap van 3 miljard overschreden werd (3,07 miljard liter).

Als oorzaak van het aantal stoppers, verwijst BCZ naar de juridische onzekerheid voor de melkveebedrijven door de regelgeving, pakweg rond stikstof. "Door het restrictieve beleid en de juridische onzekerheid die er momenteel heerst, merken we dat de daling niet zal opgevangen worden door de melkveehouders die blijven", besluit Callewaert. Zij verwijst ook naar het boerenprotest en benadrukt het belang van lokale voedselvoorziening.

Belga

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken