Startpagina Economie

Europees Parlement verlengt tariefvrije import Oekraïense landbouwproducten

Het Europees Parlement heeft dinsdag 23 april ingestemd met een verlenging van de tariefvrije import van Oekraïense landbouwproducten na 5 juni. Er worden ditmaal wel een aantal beperkingen opgelegd om een aantal Europese markten te beschermen.

Leestijd : 2 min

Het halfrond gaf met 428 tegen 131 stemmen (44 onthoudingen) zijn fiat voor een compromis dat begin deze maand was gesloten met de lidstaten. Dat akkoord had heel wat voeten in de aarde. Onder druk van de boerenprotesten eisten lidstaten als Polen en Frankrijk meer bescherming voor Europese landbouwers, die vrezen dat massale invoer de prijzen kan kelderen.

Het uiteindelijke compromis voorziet bijvoorbeeld een rem op de import van gevogelte, eieren, suiker, maïs, haver, gries en honing. Eenmaal de invoer van deze ‘bijzonder gevoelige’ producten de gemiddelde importvolumes van het tweede semester van 2021 en de jaren 2022 en 2023 overstijgt, worden er automatisch heffingen opgelegd.

Tijdens de onderhandelingen was er ook veel discussie over tarwe. Die staat uiteindelijk niet op de lijst van de bijzonder gevoelige producten, maar er is afgesproken dat de Commissie zeer snel vrijwaringsmaatregelen zal nemen indien de Europese markt of de markt van één of meerdere lidstaten wordt verstoord door de Oekraïense invoer.

Europees landbouworganisatie Copa-Cogeca gaf al eerder aan dat het huidige compromis een verbetering is, maar nog niet ver genoeg gaat. In een persbericht zeggen ze streng te zullen waken over de correcte uitvoering van de beperkingen. Copa-Cogeca kijkt ook al vooruit naar de heronderhandeling van het associatieverdrag tussen de EU en oekraïne: “Die zal de nodige garanties moeten bieden om op de lange termijn de economische levensvatbaarheid van Europese landbouwers te behouden.”

De tariefvrije import uit Oekraïne verstrijkt op 5 juni. De Europese Unie had de gunstmaatregel na de Russische invasie in februari 2022 verleend om het land in oorlogstijden van een belangrijke inkomstenbron te blijven voorzien. De verlenging van het gunstregime geldt voor één jaar.

Belga/ThD

Lees ook in Economie

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken