Startpagina Mechanisatie

Record Trailers ontwerpt universeel fruitteeltchassis

Record Trailers is niet alleen actief in de landbouw en grondverzetsector. Een derde domein waarin de constructeur aanwezig is, vormt de fruitteeltsector. Hier werd nu geïnnoveerd met het ontwerp van een universeel fruitteeltchassis.

Leestijd : 4 min

Voor de fruitteeltsector worden al sinds jaren door Record Trailers aangepaste mestwagens, huifwagens, diepladers, platte wagens en kalkstrooiers geleverd. Op vraag van verschillende klanten werd er dan ook overgegaan tot het ontwerp van een specifiek uitwisselbaar chassis voor de fruitteelt.

Record Trailers heeft al sinds de jaren tachtig ervaring met afzetbare systemen voor de landbouw. Daarbij kan bijvoorbeeld met één chassis zowel een stalmestverspreider, mengmestverspreider, silagebak, kipbak of gronddumperbak gemonteerd worden. Hierdoor kon de constructeur de reeds opgedane kennis gebruiken om over te gaan tot het ontwerp van een universeel fruitteeltchassis. De voorgestelde machine bestaat uit vier delen, namelijk een universeel onderstel (chassis), een opbouw voor een stalmestverspeider, mengmestverspeider en een opbouw voor een kipbak.

Chassis

Het chassis is uitgerust met een vaste dissel (bladvering mogelijk in optie) met een standaard trekoog en manuele steunvoet. Alle nodige verlichting is aanwezig en is uitgevoerd in LED.

De gemonteerde as is hydraulisch geremd en beschikt over een manuele elektrohydraulische gedwongen sturing. Dit houdt in dat de as gestuurd wordt door middel van de elektrische bedieningskast die zich in de tractor bevindt. De kast is uitgerust met een joystick waarbij men eenvoudig links of rechts kan sturen. De as zelf is voorzien van een hoeksensor die verbonden is met de sturingskast van de wagen. Dit zorgt ervoor dat de as altijd automatisch uitgelijnd komt te staan zodra de joystick in de neutrale stand staat. Hierdoor kan men altijd perfect spoorvolgend werken en manoeuvreren in de boomgaarden.

Achteraan de wagen zijn er snelkoppelingen gemonteerd voor zowel de hydraulische als de elektrische leidingen. Dit zorgt ervoor dat men met 1 bedieningskast de verschillende opbouwdelen kan bedienen. De wagen beschikt over een grote hoek-aftakas vooraan, die dan via een vaste as de aandrijving doorgeeft naar achteraan. Bij de montage van de mestwagen kan de aandrijving via de snelkoppeling snel worden aan- en afgekoppeld.

Stalmestverspreider

De stalmestverspreider is geschikt voor het verspreiden van verschillende producten. Dit gaat hem vooral over stalmest, schuimaarde, kippenmest en compost.

De wagen is uitgerust met een bodemtapijt bestaande uit 2 platte kettingen 12x80 van 9 Ton trekvermogen. Deze worden aangedreven door middel van een hydromotor met tandwielkast. Vanuit de cabine kan de snelheid van het tapijt traploos geregeld worden.

Voor de molens is een hydraulische guillotinedeur gemonteerd die traploos te bedienen is door middel van de 2 dubbelwerkende cilinders. Hierdoor kan men de toevoer van het materiaal naar de molens perfect regelen, wat van groot belang is voor bijvoorbeeld het spreiden van schuimaarde.

Voor het frezen van de mest beschikt de wagen over 2 zware horizontale molens met verwisselbare Hardox beitels. Deze draaien aan een hoog toerental en zorgen ervoor dat het product volledig fijn wordt gemalen voor het op de strooischijven terecht komt. De strooischijven worden net zoals de molens aangedreven door de aftakas. Deze schijven beschikken over verstelbare meenemers die het product naar buiten werpen. Naast de schijven zijn aan beide kanten strooikappen voorzien die onafhankelijk van elkaar traploos in de hoogte verstelbaar zijn. Hierdoor kan men de strooibreedte eenvoudig en continu aanpassen.

Doordat deze 3 functies (afdraaisnelheid bodemtapijt, hydraulische deur en strooikappen) eenvoudig proportioneel in te stellen zijn, kan met het debiet en strooibeeld perfect aanpassen aan de omstandigheden en producten.

Daarnaast is het ook mogelijk om met deze wagen in volle veld spreiding te werken.

Naast de stalmestspreider kan er ook een kipbak of drijfmesttank  gemonteerd worden op het universeel chassis.
Naast de stalmestspreider kan er ook een kipbak of drijfmesttank gemonteerd worden op het universeel chassis.

Mengmestverspreider

De tank is uitgerust met een vacuümpomp die hydraulisch aangedreven is met rechtstreekse voeding van de tractor. Het grote voordeel hiervan is dat de wagen snel te monteren is. Het omschakelen tussen zuigen of blazen van de pomp is ook hydraulisch bediend via de bedieningskast in de tractor. De wagen beschikt over een zelfreinigende vochtvanger en een olievanger met geluidsdemper. Voor het verspreiden van de mest biedt de tank verschillende mogelijkheden.

Als eerste kan er gekozen worden voor het volle veld spreiden door middel van de exactsproeier met ketsplaat. Als men echter in de boomgaarden aan het werk wil gaan wordt er gewerkt met de spuitstukken links en rechts. Deze zijn door middel van hydraulische afsluiters onafhankelijk van elkaar te bedienen. In de tank is een holte voorzien waar men de bijgeleverde zuigslang eenvoudig in kan plaatsen.

Kipbak

In het chassis zitten 2 hydraulische telescoopcilinders ingewerkt die kunnen gemonteerd worden op de bijhorende kipbak. Deze kipbak is uitgerust met neerlaatbare zijschoven en uitneembare dubbele achterdeur met graanschuif. Dit geeft de mogelijkheid om dit te gebruiken als kipwagen en platte wagen. Dit verhoogt nogmaals de multifunctionaliteit van het geheel.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken