Startpagina Agribex

Werkgroep Xebirga moet voor frisse wind zorgen binnen Agribex

Kort voor aanvang van Agribex 2017 hadden we een gesprek met Stefaan Forret, beursvoorzitter van Agribex. We namen de actualiteit in de sector en de wijzigingen rond de landbouwbeurs door. Forret denkt dat de beurs dit jaar meer veehouders en buitenlandse bezoekers kan aantrekken.

Leestijd : 9 min

Dag Stefaan, voor diegene die u niet kennen, kunt u zich even voorstellen?

“Sinds ik ben afgestudeerd, 23 jaar geleden, zit ik in de landbouwmachines. De laatste vier jaar ben ik aan de slag als gedelegeerd bestuurder van Manitou Benelux. Ik verzorg hier de algemene leiding van de distributie van onze machines in de drie Benelux-landen. Zelf ben ik ook landbouwerszoon en heb ik het ‘Landbouwleven’ altijd mee beleefd. Ik weet dus perfect wat het is en heb nu binnen mijn job ook kennis gemaakt met andere sectoren zoals de bouw en de industrie. Wat markant is, is dat in de landbouwsector het meeste met passie wordt gewerkt. Ook zijn ze innoverend en initiatief nemend. Ik durf de landbouwsector gerust vooruitstrevend noemen al hebben ze een beperkte return op hun investeringen in vergelijking met de andere sectoren. Voor mij is de landbouwer echt begaan met zijn job en sector. Dat vind ik ook het mooie eraan. Dat was vroeger zo en is nu nog zo.”

U bent beursvoorzitter van Agribex. Hoe lang bestaat deze functie en waarom is ze er gekomen?

“In 2013 is de werkgroep Xebirga gestart, letterlijk gelezen is dit Agribex andersom. Het idee achter deze werkgroep is om een nieuwe wind doorheen de landbouwbeurs Agribex te laten waaien. Net voor de beurseditie van 2015 is dan beslist om een beursvoorzitter aan te stellen, omdat we toen al voelden dat Xebirga niet iets tijdelijk zou zijn, maar een blijvende werkgroep. Doel is om editie na editie te gaan evalueren en aanpassingen te doen.”

Hoe geeft u uiting aan deze functie?

“Ik ben voorzitter van de werkgroep en woon de vergaderingen bij. Dit zijn er een vijftal per jaar waar we diverse thema’s behandelen. Maar bovenal evalueren we iedere beurseditie en maken we een actieplan op naar de volgende beurs toe. Eén jaar na de beurs stappen we met een aantal voorstellen naar de Raad van Bestuur van Fedagrim en leggen we de geplande veranderingen en nieuwigheden voor. Als de Raad van Bestuur dit goedkeurt, kunnen we aan de slag. In de tijdsgeest zitten we dan één jaar voor een nieuwe beurseditie.

In 2015 hadden we de ambitie om meer jongeren aan te trekken. Dit is niet voor de volle honderd procent gelukt, of we voelden toch te weinig feedback. Hierop heeft de werkgroep ‘Xebirga jong’ het voorstel uitgewerkt om dit jaar de wedstrijd te lanceren van de Agribe-X-tractor. De tractor is toch vaak een statussymbool en iets dat aantrekt. Daarom is het leuk dat ‘Xebirga jong’ deze wedstrijd heeft kunnen uitwerken.”

Veranderingen

Wat waren de eerste wapenfeiten van Xebirga?

“De herindeling van de beursvloer in 2015 en de introductie van de thema-eilanden waren de eerste realisaties. Belangrijk is dat deze wijzigingen gedragen worden door de sector en nu ook verdergezet in de toekomst. Door Fedagrim en Xebirga is er ook meer betrokkenheid van de dealers gekomen”

U gaf het zelf al even aan maar er is reeds een ‘Xebirga jong’ gekomen. Wat moeten we ons hierbij voorstellen?

“Tim Aerts, Tom Servaes, Michael Carlier en Dries Van Hessche zijn hier de trekkers van en hebben rond zich nog jongeren uit de sector verzameld om van gedachten te wisselen en ideeën uit te werken.”

Agribex 2017 gaat door van 5 (professionele dag) tot en met 10 december op de Heizel in Brussel.
Agribex 2017 gaat door van 5 (professionele dag) tot en met 10 december op de Heizel in Brussel.

Opvallendste feit van de editie van 2015 is de gewijzigde beursvloer. Hoe hebben bezoekers en exposanten hierop gereageerd?

“Veranderen geeft altijd weerstand, maar de bezoekers hebben heel positief gereageerd. Zij hebben minder zware druktes ervaren waar die er vroeger wel waren waar bepaalde trekkermerken gegroepeerd stonden op de beursvloer. Bezoekers konden hierdoor vlotter van het ene naar het andere paleis gaan.

De exposanten hebben er tweeledig op gereageerd. Wie van paleis veranderd was, reageert toch positief. Eigenlijk was de overgrote meerderheid positief over het opentrekken van de beurs. Ook voor komende beurseditie roteren de grote trekkermerken terug in de paleizen.”

Vanuit de tuin & parksector die in hal 8 stond heb ik begrepen dat ze toch niet zo blij waren, voornamelijk omdat ze minder bezoekers zagen passeren. Waar zit de verklaring en oplossing?

“Het klopt dat er minder bezoekersdoorstroom was in dit paleis. We denken ook dat de plaatsing van het thema-eiland ‘Garden Passion’ gezorgd heeft voor een groot ‘blok’ dat voor minder doorzicht zorgde in het paleis. Voor komende editie hebben we, gebaseerd op voorgaande ervaring, speciale aandacht om het paleis aantrekkelijker te maken, anders in te richten én bewegwijzering te voorzien.

De opmerkingen over minder bezoekers kwamen vaak ook van standhouders die in 2013 nog langs de hoofdwandelgang gelegen waren, waar veel passage was. Als we de standhouders uit hal 8 evalueren naar verkoop op Agribex 2015, merken we toch een behoorlijke tevredenheid. Minder bezoekersdoorgang is dus niet noodzakelijk minder verkoop.

Voor komende editie gaan we exposanten uit de tuin & parksector die nog niet in paleis 8 stonden hier en in de patio toch proberen een plaatsje te geven.”

De thema-eilanden waren een succes in 2015 en kennen dit jaar een vervolg.
De thema-eilanden waren een succes in 2015 en kennen dit jaar een vervolg.

Eén nieuwigheid van 2015, was ook de inrichting van thema-eilanden. Hoe viel dit in de smaak?

“In één woord uitgedrukt: een topsucces. Dit initiatief zal zeker ook herhaald worden in 2017. De Workshop Live was een gigantisch succes en wordt met dezelfde partners verder gezet.”

Het was geen thema-eiland, maar uit het verleden herinner ik mij nog een initiatief als Breedex. Wat is hiermee gebeurd?

“Dit was eigenlijk een ‘deelbeurs’ voornamelijk voor de veehouderij binnen de grotere landbouwbeurs Agribex. Het doel was om een budgetvriendelijke beursdeelname voor exposanten te realiseren via een all-in-formule. Het logistieke en de inkleding van de stand werd door de beursorganisatie verzorgd. De exposant kon bij wijze van speken zonder veel voorbereidingen ’s ochtens toekomen en starten. Toch sloeg de formule niet aan en werd deze piste verlaten.

Ook Xebirga heeft er al over nagedacht of we budgetbeperkender moeten gaan werken. Maar vooralsnog wordt deze piste niet bewandeld. Uit het verleden zien we immers dat er hier weinig interesse voor is.”

Bezoekers

Als we het bezoekersprofiel van 2015 even bekijken, zien we dat dit voor 74% Vlamingen waren. Toch een sterk overwicht, niet?

“Xebirga probeert mee om Waalse bezoekers aan te trekken. Feit is wel dat de populatie Waalse boeren kleiner is dan de Vlaamse en dat de verhouding in aantal akkerbouwers en veehouders dan ook nog eens sterk verschilt. Ander feit is dat de mensen uit de Ardennen en de grensregio zich minder snel verplaatsen. Als beursorganisatie kan je dan nog veel inspanningen leveren om hen aan te trekken. Als ze zich niet verplaatsen houdt het ooit eens op, welke inspanningen je ook doet.

Waar we wel op proberen focussen is om bezoekers uit Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk aan te trekken. Zeker in Zuid-Nederland is er minder beursaanbod op mechanisatievlak en een bezoek aan Agribex kan je zeker op één dag verwerken. Dit in tegenstelling tot de Agritechnica in het Duitse Hannover. Een beurs die verder weg, druk en duur is.”

In 2015 daalde het aantal veehouders en buitenlandse bezoekers op Agribex. Hoe verklaart u dit?

Er zijn hier twee effecten die gespeeld hebben. Vooreerst was de economische toestand dramatisch plus de aanslagen in Parijs speelden zwaar mee. Hiertegenover staat een positieve evaluatie van de beurs. Via een bevraging kort na de beurs gaven de bezoekers een tevredenheidscijfer van 7,7/10 mee aan Agribex 2015. Een absoluut mooi cijfer!

Bij de exposanten werd een gemiddeld cijfer genoteerd van 6,6/10. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit cijfer nog beter kon als we enkele maanden na de beurs deze enquête hadden gedaan. De bezoeker is makkelijker te polsen omdat hij direct oordeelt over de beurs. Bij de exposant is dit moeilijker omdat hij nagenoeg oordeelt over de directe return. Typisch voor de vorige Agribex was de beperkte verkoop en interesse op de beurs. Toen we de exposanten in april-mei spraken, bleek dat het wel goed zat met de verkoop.”

2017

Wat mogen we verwachten voor Agribex 2017?

“Wel, de veranderingen zullen minder spectaculair of talrijk zijn dan in 2015. Opmerkelijke wijziging is dat paleis 1 en 3 niet toegankelijk zullen zijn voor het publiek tijdens de eerste beursdag. In deze beurshallen is de Brussels Livestock Show gehuisvest. Deze hallen staan in het teken van de veehouderij, maar bieden nog geen prijskampen. Tevens is de eerste beursdag een professionele dag toegewijd aan loonwerkers en dealers. Dit publiek heeft weinig interesse voor wat in hal 1 en 3 gebeurt. Een logisch gevolg is dan ook het gesloten houden van deze hallen tijdens de eerste beursdag.

Met het wegvallen van een beursdag in paleis 1 en 3 gaan er stemmen op om de beurs met een dag in te korten. Sommigen willen er de zondag af. Maar vooralsnog is dit niet aan de orde. De overgrote meerderheid draagt dit voorstel niet. Vooral voor de tuin & parksector én de mechanisatie is de zondag nog een belangrijke dag.

Dat Agribex niet enkel informatief is, is ook van belang. Het is een beleving en het hoogfeest van de sector. Dat vind ik het plezante eraan!”

Ter gelegenheid van komende Agribex én zeventig jaar landbouwsalons werd door de organisatoren een speciaal biertje gelanceerd, de Agribex Triple hop.
Ter gelegenheid van komende Agribex én zeventig jaar landbouwsalons werd door de organisatoren een speciaal biertje gelanceerd, de Agribex Triple hop.

Er wordt gesproken van 70 jaar landbouwsalons. Welke evolutie hebt u op Agribex gezien?

“Agribex is vooreerst een recentere naam voor wat vroeger het landbouwsalon was. Ik herinner mij van lang geleden dat er meer paardenjumpings en –prijskampen waren. Paarden kwamen vroeger meer aan bod en de veehouderij kwam sterker naar voren.

Nu is de beurs duidelijk geëvolueerd naar een professionele techniek- en mechanisatiebeurs. Dit niet enkel voor de tractoren, maar ook voor stallenbouw, mechanisering in de veehouderij en Park & Tuin.

Ander feit is dat de beurs vroeger langer duurde en zelfs twee weekenden telde. In 2005 ging de beurs niet meer in februari door maar in december. Ondertussen werd de beurs ingekort in tijd, en werd de eerste beursdag omgedoopt naar een exclusieve professionele bezoekersdag.

Wat mij ook opvalt, is dat er een evolutie in de standenbouw heeft plaats gehad, deze zijn steeds mooier aangekleed. Via een wedstrijd probeert Fedagrim hier ook aandacht aan te besteden. Bij de grotere (tractor)merken zien we dat ze internationaal gezien dezelfde look meegeven aan hun standen, eender in welk land de beurs plaats heeft. Dit heeft met het imago van het merk te maken. De standen zijn mooier nu en imago gedreven. Vroeger kon men de invoerder herkennen op de stand, nu herkent men het merk.

Ter gelegenheid van de zeventigste editie hebben we nu een Agribex triple bier laten brouwen op basis van uitsluitend ingrediënten van Belgische oorsprong.”

Hoe ziet u Agribex te midden van de andere beurzen en de inplaatsing in de drukke beurskalender?

“Agribex is de enige nationale beurs met een professionele focus op automatisering en mechanisatie. Dit wil de organisatie absoluut zo houden. Er is misschien sprake van een verzadiging in het beurzenaanbod, maar we blijven zien dat de Belg er graag heen gaat én er koopt.

Firma’s werken bewust naar beurzen toe met verkoopacties omdat het zo belangrijk is voor hun commercieel resultaat. Verkoopspieken zitten geconcentreerd rond beurzen, weliswaar minder dan vroeger, maar deelnemen aan beurzen blijft belangrijk. Je voelt dit gewoon! Ben je niet op de beurs, dan mis je een belangrijk deel. Op Agribex hebben we ook al gezien dat exposanten wegbleven, en toch terug zijn gekomen.”

Stefaan Forret is beursvoorzitter van Agribex en werkte mee aan de veranderingen binnen het landbouwsalon.
Stefaan Forret is beursvoorzitter van Agribex en werkte mee aan de veranderingen binnen het landbouwsalon.

Wat zijn de ‘actuele onderwerpen’ in uw domein waar de federatie momenteel rond werkt?

“Binnen de mechanisatiesector zijn het de dealers die een probleem ervaren om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden plus om deze geschoold te houden. De aandrijving van de machines gaat in de toekomst hoogstwaarschijnlijk veranderen.

We voelen dat de internationale politiek de dieselmotor niet echt goedgezind is. Hierom zoekt de sector naar andere aandrijfmogelijkheden en is er een evolutie naar elektrische aandrijving. Ook voor de dealers zorgt dit voor een evolutie. Zo zal de kennis van dieselmotoren verschuiven naar elektrische motoren.”

Hoe voelt u het economisch klimaat in de sector aan?

“Wel ik zou durven zeggen dat er gelukkig voor de melkveehouderij een heropleving is geweest dit jaar en dat ook de varkenshouderij geen dramatisch jaar achter de rug heeft. De akkerbouwers hadden vorig jaar een beter jaar en kennen dit jaar goede opbrengsten, maar mede daardoor is er de prijs niet naar. De akkerbouwsector is natuurlijk meer gewoon om met fluctuaties om te gaan. De sector die achterop blijft hinkelen is de vleesveehouderij.

Mede hierom heeft Fedagrim het initiatief genomen om de consument dichter bij de landbouwproducent te brengen. Onze boodschap is dat hij het niet moet nalaten om vlees te eten. De mens is een omnivoor welke zin heeft het dan om enkel plantaardig te eten en dit aan te vullen met additieven om gezond te blijven? Ik wil niemand voor de borst stoten, maar ik ben een voorstander om alles met mate te eten én bovenal om te weten vanwaar het product afkomstig is.

De boer maakt een prachtig product, dit mag men niet kapot laten maken. Uiteindelijk wordt de boer hier de dupe van omdat de consument zijn oriëntatie verandert. We moeten beseffen dat er veel leeft rond en met de boer, niet van de boer!”

T.D.

Lees ook in Agribex

Smart Farming in de kijker op Agribex

Agribex 2018 wordt het jaar van de data in de landbouw. Agribex besteedde daarom de nodige aandacht aan hoe de landbouwer precisielandbouw kan toepassen in zijn bedrijfsvoering. Er werd een thema-eiland opgericht en ook het Departement Landbouw en Visserij en het ILVO focusten op de technologie.
Meer artikelen bekijken