Consument geeft landbouwer 7,3/10

Agribex

De Vlaming kent de landbouwer een score van 7,3 op 10 toe. De landbouw in het algemeen krijgt 7,1 op 10. Dat stelde professor Gino Verleye van de Universiteit Gent vast in het imago-onderzoek dat het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt vzw) om de vijf jaar bestelt. In 2012 kreeg de landbouw nog licht hogere scores. Proactief communiceren moet voor de landbouw het devies zijn, aldus Verleye.

“Er gebeuren nog steeds te veel  ongevallen”, betreurt  minister  Schauvliege.

Mestgassen en zwerfstromen

Agribex

Zowel minister Schauvliege als een delegatie bestaande uit leden van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV), de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement en de Nederlandse attaché bezochten het thema-eiland ‘Feed the Future’ op Agribex.

Fairebel vroeg de minister waarom hun leden-melkveehouders in  Wallonië een tegemoetkoming van de overheid krijgen,  en in Vlaanderen niet.

Aansluitingspremie voor Vlaamse melkveehouders?

Agribex

De stand van Fairebel, de coöperatie van melkproducenten én -consumenten, mocht voor het eerst minister van Landbouw Joke Schauvliege ontvangen.

Joke Schauvliege bezocht het thema-eiland Smart Farming en gaf haar mening over een gepresenteerde quote over smart farming.

Smart Farming in de kijker op Agribex

Agribex

2018 wordt het jaar van de data in de landbouw. Agribex besteedde daarom de nodige aandacht aan hoe de landbouwer precisielandbouw kan toepassen in zijn bedrijfsvoering. Er werd een thema-eiland opgericht en ook het Departement Landbouw en Visserij en het ILVO focusten op de technologie.

Fedagrim voorzitter Johan Colpaert (r) roept op tot meer samenwerking tussen het federale en regionale niveau. Stefaan Forret (l) evalueert positief de veranderingen die het beursopzet heeft gekend.

Agribex sluit af met oproep tot samenwerking

Mechanisatie

De zeventigste editie van het landbouwsalon Agribex is goed verlopen en leverde een tevreden organisatieteam op. Tijdens de slotpersconferentie riepen ze vooral op tot samenwerking. “Er is meer nood aan nauw overleg tussen regio’s en de federale overheid om de Belgische landbouw duurzaam te krijgen”, klinkt het.

Sectorvoorzitters evalueren Agribex doorgaans positief

Agribex

De sectorvoorzitters uit het Fedagrimbestuur, de organisator van Agribex, maakten gisterennamiddag de balans op van hun voorbije beursweek. Doorgaans is dit een positief verhaal waarbij men niet blind is voor toekomstige uitdagingen en moeilijke marktomstandigheden.

Alessandro Maritano, Egide Vandevelde en Tomas Lekens gaven toelichting bij de huidige markt voor landbouwmachines én bij de nieuwe  ontwikkelingen bij New Holland.

Goed gestemd 2018 tegemoet

Nieuws van maatschappijen

Tijdens de eerste beursdag van Agribex hield New Holland op de beursvloer een persconferentie waarbij ze de actuele marktsituatie toelichtte en enkele nieuwigheden in het gamma presenteerde. New Hollands vice-president Alessandro Maritano was voor deze gelegenheid speciaal afgereisd naar Brussel.

Agribex sluit met een tevreden gevoel af

Agribex

Agribex 2017 is achter de rug. De 70e editie die van 5 tot en met 10 december liep, is goed tot zeer goed geweest, zo klinkt het bij de organisatoren.

Fotogalerij: herbeleef de toer van Joke Schauvliege

Agribex

Gisteren bezocht Vlaams minister voor Landbouw Joke Schauvliege de landbouwbeurs Agribex. Samen met Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert kwam ze een praatje maken bij verschillende standen. Loop weer even mee met onze minister en herbeleef haar toer op Agribex via een fotogalerij.

Vilt: Imago van landbouw en landbouwer licht gedaald

Agribex

Het imago van zowel de landbouw als de landbouwer is, in vergelijking met een vorige enquête vijf jaar terug, licht achteruit gegaan, maar blijft wel ‘hoog en stabiel’. De Vlaming geeft de sector een 7,1 op 10, en de landbouwer 7,3 - vijf jaar terug was dat nog 7,4 en 7,5.

Zullen we ook in de toekomst op de Heysel nog gepassioneerde veehouders zien die hun dieren toilletteren voor de prijskampen?

Toekomst veehouderij Agribex bedreigd

Veeteelt

Terwijl dezer dagen de veeprijskampen in het kader van Agribex 2017 hun volle gang gaan, worden opnieuw vragen gesteld omtrent de leefbaarheid en de toekomst van het veeteeltgebeuren op deze beurs. Jean Devillers, voorzitter van Brussels Livestock Show, vraagt zich af of op de volgende editie van Agribex nog wel prijskampen zullen kunnen georganiseerd worden. “Het probleem van de financiering, dat wij reeds 15 jaar aankaarten, stelt zich nu zeer acuut.”

Stel (jezelf) de juiste vragen voor de aankoop van een nieuwe tractor

Mechanisatie

De Agribex-beurs is voor veel landbouwers een moment om na te denken over een nieuwe tractor. Het is niet gemakkelijk om een keuze te maken tussen het overweldigend aantal modellen, series en merken van tractoren die op onze markt voorgesteld worden. Hoe vind je de weg in dit doolhof? Wat zijn de criteria die men moet overwegen op technisch vlak? Wat zijn de vereisten specifiek voor het bedrijf, voor de gebruikers? En natuurlijk, waarvoor wordt de nieuwe uitgekozen tractor gebruikt en waarvoor zou hij kunnen gebruikt worden in de toekomst? Al deze praktische elementen werden uitvoerig besproken door Vincent Cipers, ter gelegenheid van een studiedag die georganiseerd werd door de landbouwcomice van Arlon.

Kampioenen Agribex Witblauw

Veeteelt

Op Agribex werden gisteren de kampioenen bij het Belgisch Witblauw verkozen. Hier geven we al de kampioenen.

Le coup d’envoi du salon a été donné mardi par (de gauche à droite)
: Johan Colpaert, président de Fedagrim, Geert Bourgeois, le ministre-président flamand, Denis Ducarme, le ministre fédéral de l’agriculture, Willy Borsus, le ministre-président wallon, René Collin, le ministre wallon de l’Agriculture, et Philippe Voisin, CEO de Crelan.

Veel kwaliteitscontacten voor de exposanten

Agribex

De exposanten die we hebben ontmoet, zijn het unaniem met elkaar eens: de eerste dag op 5 december zorgde voor veel contacten. De sfeer zat goed, ondanks de iets lagere opkomst bij de edities van 2013 en 2015.

Vier mooie gepimpte ‘boerentractoren’ te zien tijdens Agribex

Mechanisatie

De beursorganisatoren van Agribex hebben vier mooie ‘boerentractoren’ gevonden in de aanloop naar het landbouwsalon. Via de Agribe-X-tractorverkiezing startte deze zomer een zoektocht naar opgesmukte tractoren waar dagdagelijks mee gewerkt wordt op de boerderij. De vier genomineerden zijn deze week op de beursvloer te vinden. Het publiek kan zijn stem uitbrengen om de mooiste te verkiezen.

Marc Struyf baat de minibrouwerij Den Triest uit en maakt er ‘bier op maat’.

100% Belgisch: de Agribex Tripel

Agribex

Ter ere van de 70e editie van Agribex, kwam men op het idee een Agribex bier te maken. Een bier dat er moet staan en de Belgische landbouw moet uitstralen: hop en granen van eigen bodem, gist van Belgische makelij. Minibrouwerij Den Triest ging ermee aan de slag en toverde met al deze ingrediënten een heus nieuw bier uit zijn vaten.

Korting dankzij Landbouwleven

Agribex

Landbouwleven biedt aan al zijn lezers via een code een korting van zes euro op de toegangstickets voor Agribex 2017.

Du côté des constructeurs de tracteurs, un changement d’emplacement  a été opéré en vue de favoriser la découverte des différents palais.

Tussen continuïteit en vernieuwingen is Agribex klaar om zijn bezoekers te ontvangen

Agribex

Agribex 2017, een niet te missen evenement op de Belgische landbouwkalender, nadert met rasse schreden. Voor haar zeventigste uitgave richt de beurs zich op continuïteit, met daarnaast ook aandacht voor een aantal vernieuwingen. Een ideale mix om zowel de professionelen als het grote publiek te overtuigen om de hedendaagse landbouw in al zijn aspecten te komen ontdekken.

In Ninove werd de roadshow afgesloten in aanwezigheid van de beursorganisatoren, verantwoordelijken van Carrefour en het gemeentebestuur, maar ook met de aanwezigheid van minister Joke Schauvliege.

Enquête: consument heeft vertrouwen in landbouwers

Agribex

In de aanloop naar Agribex trokken de organisatoren van dit landbouwsalon vanaf half september tot begin november naar de consument via een roadshow doorheen het land. Doel was om de consument informatie te verstrekken over de hedendaagse landbouw.

Agribex is niet enkel een informatief gebeuren, het is ook een beleving én de hoogmis van de sector. Dat vind ik het plezante eraan!

Werkgroep Xebirga moet voor frisse wind zorgen binnen Agribex

Agribex

Kort voor aanvang van Agribex 2017 hadden we een gesprek met Stefaan Forret, beursvoorzitter van Agribex. We namen de actualiteit in de sector en de wijzigingen rond de landbouwbeurs door. Forret denkt dat de beurs dit jaar meer veehouders en buitenlandse bezoekers kan aantrekken.