Startpagina Actueel

Straf met uitstel voor landbouwer die door wegversperring reed

De Brusselse correctionele rechtbank heeft op 18 juni een jonge landbouwer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden met uitstel omdat hij tijdens de boerenbetoging van 26 februari door een wegversperring was gereden met zijn tractor.

Leestijd : 3 min

De man zou de politie ook bespoten hebben met mest, maar hij hield vol dat het om water ging. Volgens de rechtbank maakte de man zich schuldig aan gewapende weerspannigheid en smaad. Hij werd ook vervolgd voor onterende behandeling maar daarvoor werd hij vrijgesproken.

Op maandag 26 februari vond in Brussel een grote demonstratie van boeren plaats ter gelegenheid van een bijeenkomst van de Europese Landbouw- en Visserijraad. Een groot aantal autobanden en stro werd in brand gestoken en sommige demonstranten probeerden zich met tractoren een weg langs de politie te banen. Er waren ook een aantal kleinere incidenten.

Bij die protesten raakten ook 3 politieagenten gewond. Volgens het parket doorbrak een van de landbouwers een wegversperring van de politie met zijn tractor en mestkar, waarbij hij de politieagenten besproeide met mest. Ook aan een tweede wegversperring zou de man de politie met mest bespoten hebben.

Identificatie met camera’s

"We konden hem identificeren op basis van beelden van bewakingscamera's en open bronnen en dankzij een telefoongesprek dat hij had met een agent van de lokale politie Berlare/Zele", zei het parket. "In dat gesprek, dat plaatsvond in het kader van een ander onderzoek, gaf hij toe dat hij naar Brussel was geweest met zijn mestkar, die gevuld was met 10 ton water en 2 ton mest."

Het parket tilde zwaar aan de feiten. "Die tractor is op zich al te beschouwen als een wapen, de spuitmonden aan die mestkar zijn evenveel wapens, het gaat dus om gewapende weerspannigheid. Daarnaast is er het bespuiten van de politie met mest. Die agenten krijgen dagelijks al genoeg spreekwoordelijke shit over zich heen, om ook nog eens op een dergelijke manier vernederd te worden. Deze actie getuigde van een volledig gebrek aan respect voor andermans menselijke waardigheid."

Enkel water, mest is te duur

De beklaagde betwistte dat hij als eerste door de politieversperring was gereden en dat hij de politie had bespoten met mest. "Ik volgde andere tractoren en bespoot de politie, maar opdat ze uit de weg zouden gaan. Er zat ook enkel water in mijn kar, mest is voor ons veel te kostbaar om zo te gebruiken. Bij eerdere betogingen waren er brandjes gesticht en om die te blussen had in mijn kar 's ochtends gevuld met water uit de beek."

De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak voor de smaad en onterende behandeling. "Er is op geen enkel moment een analyse gemaakt van wat daar is rondgespoten", pleitte meester Luna Onzia. "Die mestkar is ook nooit onderzocht. Mijn cliënt ontkent ook dat hij dergelijke verklaringen zou hebben afgelegd tegenover die Berlaarse politieman. Dat gesprek was trouwens geen officieel verhoor waar een advocaat bij aanwezig was en er is nooit een proces-verbaal over opgemaakt."

‘Politie kwam beloftes niet na’

De gewapende weerspannigheid werd wel toegegeven. "Daar is inderdaad een grens overschreden, maar de context is heel belangrijk. De sfeer was danig verhit, omdat de politie eerst had beloofd dat de betogers dichterbij mochten komen. Toen dat niet zo bleek, vonden de betogers dat de politie haar deel van de afspraak niet was nagekomen en dat zij dat dan ook niet meer moesten doen. Een opschorting moet voor deze feiten kunnen volstaan."

"We wilden ons punt maken en dat konden we niet doen op een kruispunt op 2 km van het gebouw waar de beslissingnemers zaten", zei de beklaagde nog. De rechtbank was van oordeel dat er inderdaad geen sprake was van onterende behandeling, maar dat de landbouwer zich wel had schuldig gemaakt aan gewapende weerspannigheid en smaad. Een opschorting vond de rechtbank een te milde sanctie, zodat de man veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van 10 maanden met uitstel.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken