Proefveldbezoek Certis Belchim: nieuwe en uitbreiding van erkenningen
Certis Belchim had ook dit jaar op een oppervlakte van meer dan 10 ha in Londerzeel proefvelden aanliggen. Deels gaat het om demoproeven, anderzijds gaat het om ontwikkelingsproeven waar nieuwe moleculen worden gescreend.

Gedurende de 2 laatste weken van juni brachten meer dan 1.700 internationale gasten, waaronder klanten en leveranciers met 32 verschillende nationaliteiten, een bezoek aan de proefhoeve.
Uitbreiding van Lentagran 45 WP
Een eerste nieuwigheid die Maud Buggenhout, markt- en communicatiespecialist, kon aankondigen, had betrekking op Lentagran 45 WP. Dit herbicide is al langer op de markt, maar kreeg in april 2024 uitbreiding van erkenning in een heel aantal groenteteelten, zoals wortelen, knolselder, schorseneren, koolraap, pastinaak, linzen, raap, drooggeoogste erwten en voedererwten. In juni 2024 zijn daar ook groengeoogste erwten aan toegevoegd.
Het is een contactherbicide in naopkomst dat welkom is in de onkruidbestrijdingsschema’s van heel wat teelten, terwijl andere herbicides beperkingen kregen opgelegd of verdwenen zijn. Buggenhout wees op spelregels om Lentagran 45 WP correct en veilig toe te passen. Zo moet het gewas een voldoende dikke waslaag hebben en 2-3 dagen voor toepassing mag er geen regen meer gevallen zijn. Het dient toegepast te worden op een droog gewas, wat dit jaar echt een uitdaging was.
Fons Medaer, technisch accountmanager, vult aan om niet bij natte bodem te spuiten, maar op een bodem die grijs of wit ziet. “Zo weet je dat het enkele dagen geleden is dat er regen viel en dat het gewas een waslaag heeft. Belangrijk is om op droog gewas te spuiten, dus niet ‘s ochtends vroeg.”
Heel dankbaar voor de uitbreiding van erkenning richting de teelt van wortelen is Fons Medaer omdat er nu een geschikt middel is bijgekomen om het probleemonkruid zwarte nachtschade te bestrijden. “Opgelet: Lentagran is geen brandblusser! Behandel zwarte nachtschade als dit in kiemlob tot maximaal 2 bladstadium is. Pas dit middel in bij de onkruidbestrijdingsschema’s aan lage dosis en herhaal.” Challenge en Sencor noemt Fons Medaer als de betere partners in de spuitcombinatie omwille van de synergie die ze geven. Hij haalt nog aan dat Lentagran niet alleen op zwarte nachtschade goed werkt , maar ook op doornappel, melganzenvoet en brandnetels.
Hij is verheugd over de uitbreiding van erkenning richting de teelt van groengeoogste erwten. Ook hier geldt het probleemonkruid ‘zwarte nachtschade’. “Fabrieken hebben het bij de verwerking heel moeilijk om de giftige bessen te onderscheiden van erwten. Opnieuw is het belangrijk om op klein onkruid te behandelen. Dat is misschien ietwat nieuw voor een erwtenteler die zich moet aanpassen aan een lichtjes gewijzigd teeltsysteem.”
Areli: nieuw plaagfungicide
Areli is een nieuw fungicide in aardappelen om phytophthora te bestrijden. Dit jaar kan Certis Belchim er al heel wat ervaring mee opdoen om het middel te gaan commercialiseren in 2025. Het bestaat uit 2 actieve stoffen, namelijk Cyazofamide, bekend van Ranman Top, en Valifenalaat, een actieve stof die in Valis-M zat (Valis-M is niet meer op onze markt). Het gaat hier om 2 stoffen die zeer sterk preventief werken en die een groeiend blad optimaal beschermen. Daarom wordt het gepositioneerd tijdens de loofgroei tot rond de bloei van het gewas, in de eerste fase van het teeltseizoen dus. Na 30 minuten is het regenvast én er is werking op alle plaagstammen.
David Dermaut, technisch accountmanager, geeft aan dat de 2 molecules op een verschillende manier gaan inwerken op de plaag en daardoor een sterke combinatie vormen. Valifenalaat heeft een preventieve en antisporulerende werking, terwijl cyazofamide naast zijn preventieve werking ook bekendstaat als sporendoder. Valifenalaat behoort tot de fungicidegroep ‘CAA’, deze fungiciden dringen het blad binnen, zijn translaminair en diffuus. Door deze eigenschap wordt het middel in het blad verspreid en beschermt het nieuwe groei. Valifenalaat heeft de eigenschap een plantafweerversterker te zijn, waardoor resultaten op resistente phytophthora-stammen toch bevredigend zijn. Het activeert het afweersysteem van de plant. Als er plaaginfecties waren, dient er wel een curatief middel toegevoegd te worden aan de tankmix met Areli.
Er zijn maar liefst 5 sterke punten bij het middel Areli te benoemen, vat David Dermaut samen. Eerst zijn er de krachtige preventieve werking, de bescherming van nieuwe groei en de snelle regenvastheid. Het vierde punt is dat Areli als fungicide ‘plantafweerversterkend’ werkt. Dit wordt toegeschreven aan de actieve stof valifenalaat én zorgt duidelijk voor een toegevoegde waarde, aldus de toelichting van Dermaut.
Als laatste sterke punt wijst hij erop dat Areli effectief is op alle gekende plaagstammen. “De combinatie van voornoemde 5 punten zorgt echt wel voor een sterk product, dat volgend jaar door Certis Belchim in de markt gezet wordt”, aldus nog David Dermaut. Hij wees afsluitend nog op het gebruiksgemak ervan: een vloeibare formulering gedoseerd aan 1l/ha. “Eenvoudiger kan niet.”
Monarch in aardappelen
De actieve stof Flutolanil, die ingezet wordt ter bestrijding van rhizoctonia in aardappelen, is al langer op de markt in poedervorm via het handelsmiddel Symphonie of in vloeibare vorm via het handelsmiddel Monarch. Dit laatste was erkend om vloeibaar toe te passen op de rollentafel voor het poten. Nu is er een erkenning om toe te passen tijdens het planten.
Wanneer de poter het pootkanaal verlaat, krijgt hij via een spuitdop Monarch over zich. Door de toepassing op de planter zelf uit te voeren wordt een voorafgaande behandeling uitgespaard. Een ander voordeel is dat Monarch met niets anders in contact komt, buiten het pootgoed zelf. Contaminatie of overdracht van gewasbeschermingsmiddelen uit de aardappelteelt richting andere gewassen, wordt zo vermeden.
Maud Buggenhout wees op het product steward-ship dat ze voeren rondom flutolanil. Deze actieve stof dient correct gebruikt te worden, zodat er geen contaminatie van andere gewassen is en zodat het middel in de toekomst beschikbaar blijft.
Nieuw: Panorama
Panorama is een nieuw middel in suiker- en voederbieten, granen en koolzaad. Certis Belchim verdeelt dit middel van Globachem. zie ook Landbouwleven editie 20 juni 2024. Het is een fungicide met 2 actieve stoffen, namelijk prothioconazool en metconazool. Deze zijn bekend in de graanteelt, maar zijn nieuw in de bietenteelt. Erkenning in ons land is er tegen cercospora en roest.
Panorama is een toegevoegde waarde voor antiresistentiemanagement bij de bestrijding van cercospora in bietenvelden.