Startpagina Veeteelt

Meer dan 1.000 uitbraken blauwtongvirus in België

Het blauwtongvirus is op 1.192 plaatsen in België vastgesteld. Dat blijkt maandag 26 augustus uit nieuwe cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Vorige week dinsdag 20 augustus ging het om 874 uitbraken. Het virus rukt nu ook op bij gezelschapdieren zoals alpaca's.

Leestijd : 2 min

De brandhaard van de uitbraak bevond zich oorspronkelijk in de provincies Antwerpen, Luik en Limburg. Daar zijn nu respectievelijk 200, 171 en 156 uitbraken. Maar ook in Oost-Vlaanderen gaat het plots snel met 191 haarden. In Vlaams-Brabant zijn er 137 uitbraken en in West-Vlaanderen 55.

Over de taalgrens is sprake van 103 haarden in Namen, 77 in Henegouwen, 67 in Luxemburg en 34 in Waals-Brabant.

Vaccinatie aangeraden

Blauwtong is een virale aandoening die wordt overgedragen via knijten of zeer kleine muggen. Ze komt voornamelijk voor bij schapen en runderen. Vooral schapen kunnen er erg ziek van worden of aan sterven. Alle herkauwers zijn vatbaar voor het blauwtongvirus. Het FAVV raadt sterk aan om dieren te vaccineren.

Er zijn 579 haarden bij schapen, 601 bij runderen, 7 bij geiten en 5 bij alpaca's. Dat het virus nu ook opduikt bij het populaire gezelschapsdier is opvallend. Ons land telt volgens de Benelux-vereniging voor alpacahouders namelijk slechts ongeveer 1.500 alpaca's, versus meer dan 120.000 schapen volgens Statbel.

Niet gevaarlijk voor de mens

België was lange tijd blauwtongvrij, maar in oktober 2023 werd opnieuw een uitbraak vastgesteld in een klein schapenbedrijf in Merksplas. Eerder was al duidelijk dat het virus zich snel verspreidde in Nederland en intussen is ook Frankrijk getroffen. Blauwtong is niet gevaarlijk voor de mens.

FAVV verwacht dat het aantal uitbraken nog tot eind september of zelfs begin oktober zal stijgen. "Van de late herfst tot vroege lente, wanneer de temperaturen lager zijn dan 10 °C en de vector (knijt) niet actief is, worden normaal geen nieuwe gevallen vastgesteld", klinkt het.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Beloftevolle proefresultaten inzake duurzame productie bij het Belgisch witblauw ras

Vleesvee Hoe rundvlees produceren met meer respect voor het milieu, rekening houdend met de uitdagingen van klimaatverandering? Deze vraag staat centraal in het Blanc Bleu Vert-project. Dit onderzoek werd opgestart in 2022 en heeft al een aantal veelbelovende wetenschappelijke resultaten opgeleverd dankzij tests die uitgevoerd werden op verschillende locaties, waaronder het rundveeselectiecentrum in Ath. Tijdens de opendeurdag op 11 maart kregen we uitleg over diervoeding, genetica en methaanreductie.
Meer artikelen bekijken