Startpagina Veeteelt

Naar schatting al 11.000 schapen en 6.000 runderen gestorven aan blauwtongvirus in België

Rendac, het bedrijf dat in opdracht van de overheid kadavers ruimt en verwerkt, meldt dat het wekelijks sinds de uitbraak van het blauwtongvirus sinds midden juli zo'n 5.000 schapen en 2.500 runderen ophaalt. Naar schatting zijn er al 11.000 schapen en 6.000 runderen gestorven aan de ziekte.

Leestijd : 2 min

Normaal haalt Rendac iets meer dan 1.000 kadavers van schapen en zo'n 2.500 kadavers van runderen per week op over heel België. Het bedrijf schat dat het sinds dat blauwtonguitbraak al 11.000 schapen en 6.000 runderen meer ophaalde dan in een normale situatie. Vermoedelijk zijn die dieren gestorven aan blauwtong, Rendac stelt dat niet zelf vast. "Wij controleren niet zelf of het dier stierf aan blauwtong of aan een natuurlijke dood. In de zomer ligt de sterfte ook altijd iets hoger", zegt managing director Sebastian Feyten. "Wel zien we een gigantische stijging: 4 tot 5 keer zoveel schapen en dubbel zoveel runderen."

Het vilbeluik doet zijn uiterste best alle kadavers binnen de 2 werkdagen te ruimen. Door de uitzonderlijke situatie werkt het bedrijf momenteel ook op zaterdag en op feestdagen. Ook volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is er sprake van oversterfte bij schapen. Runderen worden doorgaans iets minder ziek van het virus.

De ziekte wordt overgedragen door knijten of kleine muggen. Alle herkauwers zijn vatbaar voor het blauwtongvirus. Het FAVV raadt sterk aan om dieren te vaccineren.

Rendac verwerkt de kadavers tot hernieuwbare brandstof. "We werken volledig in overeenstemming met de richtlijnen van de overheid. Door de hoge verwerkingstemperaturen is er geen gevaar voor de volksgezondheid", zegt Feyten. Het blauwtongvirus is bovendien sowieso niet schadelijk voor mensen.

Er zijn in heel België nu al meer dan 1.000 haarden van het virus. Vooral in Antwerpen (200), Oost-Vlaanderen (191) en Luik (171) gaat het snel.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Aanvraag IBR-vrij statuut uitgesteld naar 2030

Overdraagbare ziekten Er is meer tijd nodig om IBR in België volledig uit te roeien. Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) stelt daarom de aanvraag voor een IBR-vrij statuut bij de Europese Unie uit met 3 jaar naar april 2030. Tegen november 2029 moeten alle bedrijven vrij zijn van IBR.
Meer artikelen bekijken