Mogelijke impact blauwtongvirus op prijs lamsvlees
Door het blauwtongvirus zijn naar schatting al 11.000 schapen gestorven. Dat is bijna 10 % van het totale aantal in België. Een impact op de prijs van lamsvlees kan niet uitblijven, meldt de Vlaamse Schapenhouderij dinsdag 27 augustus.

De uitbraak van het blauwtongvirus eist een zware tol bij schapenhouders. Volgens Rendac, het bedrijf dat in opdracht van de overheid kadavers ruimt en verwerkt, zijn er naar schatting al 11.000 schapen in ons land gestorven aan het virus. In 2023 telde België volgens Statbel 121.337 schapen. Dat wil zeggen dat het virus al bijna 10 % van de volledige populatie in ons land heeft uitgeroeid.
Volgens André Calus, voorzitter van de vzw Vlaamse Schapenhouderij, kan een impact op de prijs van lamsvlees niet uitblijven. De professionele vereniging van schapenboeren noteert geregeld de marktprijs van levende schapen in ons land. Op 19 augustus bedroeg de kiloprijs voor een weidelam 3,21 euro. Ongeveer een jaar geleden, op 22 augustus, ging het om 2,63 euro. Dat is een stijging van 22 %. "Blauwtong heeft ongetwijfeld een impact op de prijs", zegt Calus. "Al is het moeilijk de stijging volledig aan het virus te wijten. Prijsfluctuaties zijn normaal. Bovendien importeren we veruit het meeste lamsvlees. België heeft een kleine schapenindustrie. We zijn maar voor zo'n 15 % zelfvoorzienend. Al kampen ze ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk met blauwtong. Prijsstijgingen voor de consument zijn dus onvermijdelijk."
Ontslagnemend Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (c&v) zegt dat hij onderzoekt hoe vaccinatie tegen blauwtong kan worden ondersteund om zoveel mogelijk schapen te vaccineren. Momenteel draaien boeren zelf op voor de kosten. Ook zegt hij te overleggen met minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om ervoor te zorgen dat het Agentschap Natuur en Bos rekening houdt met de situatie in hun beoordeling van begrazingscontracten met schapenherders.