Startpagina Actueel

Franse veehouders protesteren tegen hun regering voor blauwtong

Enkele veehouders uit de Franse Ardennen hebben op 4 augustus voor de prefectuur in Rijsel schapenlijken achtergelaten om te protesteren tegen de 'mislukkingen' van de Franse staat in het licht van blauwtong.

Leestijd : 2 min

Volgens de prefectuur namen zo'n 80 veehouders uit de Franse Ardennen die getroffen zijn door het blauwtongvirus deel aan de actie, volgens de Federatie van Ardense Schapenfokkers gaat het om 150 kwekers. Ze lieten enkele schapen- en kalfskarkassen achter voor de poorten van de prefectuur. De actie verliep zonder incidenten.

Vaccin kwam te laat

Voor Yohann Sommé, voorzitter van de Federatie van Ardense schapenfokkers, wilden de actievoerders het dramatische dagelijkse leven van fokkers als gevolg van een falen van de staat onder de aandacht brengen. De Franse staat stelde volgens hem te laat een vaccin ter beschikking. "In de Ardennen is de helft van onze dieren ziek, worden alle boerderijen getroffen en zal twee derde van de zieke dieren sterven", zei hij nog.

Blauwtong is al jaren aanwezig in Frankrijk, dat verschillende opstoten heeft meegemaakt die verband houden met de serotypen 4 en 8. Het nieuwe serotype 3 van dit virus werd in september 2023 voor het eerst in Europa gedetecteerd in Nederland. De eerste gevallen in Frankrijk werden begin augustus vastgesteld, voordat het zich met hoge snelheid verspreidde.

Zowat 2.000 beslagen besmet in België

Eind augustus maakte Rendac, het bedrijf dat in België in opdracht van de overheid kadavers ruimt en verwerkt, bekend dat er in ons land sinds de uitbraak van het virus midden juli al 11.000 schapen en 6.000 runderen gestorven zijn aan de ziekte. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano waren er op 2 september in ons land 1.994 haarden/beslagen met blauwtong: runderen: 1.083, schapen: 873, geiten: 26, alpaca's: 12.

Belga/Sciensano/FVDL

Lees ook in Actueel

Irrigatie vervroegt de oogstdatum bij aardappelen

Aardappelen Hoewel de aardappelen dit jaar door het gunstige weer vroeg konden worden geplant, is dat geen garantie op een vroege oogst. Zeker als de droogte van de laatste weken nog even aanhoudt, is een groeivertraging mogelijk, stellen ze bij Viaverda (voorheen Proefcentrum voor de Aardappelteelt).
Meer artikelen bekijken