Hoe kijken landbouwers naar de versoepelingsplannen van de Commissie?
Eerder deze week stelde de Europese Commissie een aantal versoepelingen aan het GLB voor, die voor minder bureaucratie voor boeren moeten zorgen. Ondertussen hebben een aantal landbouworganisaties gereageerd.

Boerenbond noemt het voorstel van de Commissie een belangrijke stap in de goede richting. “Het vereenvoudigingsvoorstel geeft blijk van erkenning van de disproportionele regeldruk op het terrein”, zegt Tessa De Prins, woordvoerder van Boerenbond. “We geloven sterk in vrijwillige maatregelen die uitgaan van bewuste positieve keuzes waaraan budgettaire incentives gekoppeld worden.” De Commissie hoopt milieu- en klimaatdoelstellingen te behalen met vrijwillige ecoregelingen in plaats van milieuvoorwaarden. Die laatsten werden het voorbije jaar stelselmatig uitgehold.
“We verwachten van Vlaanderen dat het deze voorstellen steunt en versterkt om zo een antwoord te bieden op disproportionele verplichtingen vandaag.”
Een minder enthousiast maar even positief geluid klinkt bij koepelorganisatie Copa-Cogeca. “Onze organisaties roepen al jaren op tot verstandige vereenvoudigingsmaatregelen, veranderingen die boeren in staat stellen zich meer te richten op het beheer van hun boerderijen en die ook het concurrentievermogen van de landbouwproductie in de EU helpen verbeteren.” Copa-Cogeca neemt de voorstellen nog gedetailleerd onder de loep, maar kijkt uit naar de aangekondigde versimpeling van niet-landbouwbeleid met een impact op boeren. “Deze principes moeten niet alleen gelden binnen het GLB, maar voor alle EU-beleidsterreinen die van invloed zijn op de landbouw.”
Geen antwoord
De Waalse landbouworganisatie Fugea houdt meer gemengde gevoelens over aan de voorstellen van de Commissie. “Hoewel administratieve vereenvoudiging noodzakelijk is, beantwoordt deze aankondiging niet aan de belangrijkste uitdagingen voor de landbouwwereld, zoals uitgedrukt tijdens de landbouwwoede van 2024: het verkrijgen van billijke inkomens en het ondersteunen van de agro-ecologische overgang van onze landbouwbedrijven.”
De Waalse boeren wachten vooral nog op een versterking van de richtlijn over oneerlijke handelspraktijken – een verbod op de verkoop van landbouwproducten onder de productiekosten – en een signaal dat er niet gesleuteld wordt aan het GLB. “Een sterkere GLB-begroting is van vitaal belang om de uitdagingen en behoeften in het veld het hoofd te bieden.”
Met het name de renationalisatie van een aantal milieuvoorwaarden om bijvoorbeeld veengebieden en wetlands te beschermen, schiet in het verkeerde keelgat van Fugea. “Hierdoor raken we verder verwijderd van een gemeenschappelijke aanpak die nochtans essentieel is, en die milieu- en sociale ambities naar beneden dreigt te nivelleren.” Dat 10% blijvend grasland mag verdwijnen ten opzichte van 2018 in plaats van 5% noemt Fugea struisvogelbeleid. “Het doel is levensvatbare graslandveebedrijven bekomen.”
Fugea ziet wel 3 positieve voorstellen, zoals de bundeling van inspectiebezoeken op het landbouwbedrijf – “Dat bespaart tijd en is efficiënter.” – en meer steun voor kleine landbouwers. “De verlenging van de duur van tijdelijk grasland van 5 naar 7 jaar is een overwinning voor graslandsystemen met lange omlooptijd.”
Fugea steunt ook de verhoging van middelen voor crisisbeheer, maar wijst erop dat alleen markregulering economische crisissen als gevolg van prijsvolatiliteit kan voorkomen. “Een substantiële Europese begroting, marktregulering en een doelgerichtere en eerlijkere verdeling van de steun zijn nodig om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan”, besluiten de Waalse boeren.