Startpagina Actueel

Melkveebedrijf van Abdij van Averbode sluit de deuren

Het melkveebedrijf van de Abdij van Averbode sluit op 1 januari 2025 de deuren. Dat schrijft de krant HLN en abt Marc Fierens bevestigt het nieuws.

Leestijd : 2 min

De abdij heeft 130 melkkoeien. Tegen volgend jaar zullen de koeien verkocht zijn en worden de gronden die bestemd waren voor het vee, omgevormd tot akkers.

"Het is een heel moeilijke en emotionele beslissing", zegt Fierens. "We hebben altijd dieren gehad, in die 900 jaar dat we bestaan. Het is bijzonder jammer, maar door de koeien weg te doen, hopen we de toekomst van de boerderij veilig te stellen."

Eind vorig jaar was abt Fierens nog positief dat er een opening werd gecreëerd voor de rode bedrijven, in een reactie op het stikstofakkoord dat de Vlaamse regering toen had afgesloten. De Abdij van Averbode werd een symbooldossier van de stikstofproblematiek, niet in het minst voor voormalig minister Gwendolyn Rutten, die burgemeester is van het nabijgelegen Aarschot.

Stikstofdecreet

Een en ander is het gevolg van het stikstofdecreet. De abdijhoeve stond op de lijst van rode bedrijven die, als gevolg van een te hoge stikstofuitstoot, ofwel moesten sluiten ofwel hun impactscore onder de 50% moesten krijgen, wat zware investeringen zou vergen.

In 2016 zette de abdij nog een nieuwe stal, met onder meer een ecovloer, die de koeienmest sneller in een put doet vallen, en een goede ventilatie met beneveling. "We hebben al vele maatregelen genomen de afgelopen jaren, maar de verlening van een omgevingsvergunning zal altijd problematisch blijven vanwege onze ligging", zegt de abt.

Twee jaar overleg

"Het nabijgelegen Habitat-natuurgebied komt tot vlak tegen onze koeienstal. We hebben 2 jaar overlegd om te bekijken wat de opties zijn en welke maatregelen we nog konden nemen. We hebben ook overwogen om minder dieren te houden, maar dat zou niet economisch rendabel zijn."

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Guido Van Huylenbroeck opdrachthouder voor Vlaamse landbouwvisie 2030–2050

Actueel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns zet een belangrijke stap richting een toekomstgerichte landbouw in Vlaanderen. De minister start het traject dat moet leiden tot een langetermijnvisie voor de Vlaamse land- en tuinbouw tegen 2050. Om dat proces in goede banen te leiden, stelt de minister em. prof. dr. Guido Van Huylenbroeck aan als opdrachthouder.
Meer artikelen bekijken