Voedselverliesscan helpt bedrijven voedselverlies structureel aan te pakken
Een nieuwe tool – de Voedselverliesscan – moet bedrijven in de voedingsindustrie ondersteunen in hun strijd tegen voedselverlies.

De scan helpt bedrijven om verliezen te meten en biedt concrete adviezen om verspilling in productieprocessen te verminderen. Flanders’ FOOD ontwikkelde de tool in samenwerking met FoodWIN, Fevia, Too Good To Go, ILVO en OVAM.
“De meetdata zijn cruciaal nu bedrijven transparanter moeten rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen in kader van nieuwe wetgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – de EU-doelstelling om voedselverliezen te reduceren met 10% tegen 2030 – en het Vlaamse actieplan tegen voedselverspilling”, meldt non-profit organisatie Rikolto, die meewerkte aan de tool.
Volgens de monitor voedselverlies van OVAM ging er in de voedingsindustrie in 2020 229.240 ton voedsel verloren, een stijging van 2,3% ten opzichte van 2015. In de voedingsindustrie worden voedselverliezen wel voor 99% op een bepaalde manier gevaloriseerd. In totaat bestond het voedselverlies in de agrovoedingsketen dat jaar uit 884.000 ton.
Vragenlijst en rekentool
De voedselverliesscan bestaat uit een vragenlijst en een rekentool. Met de resultaten uit de vragenlijst kunnen bedrijven inschatten waar voedselverlies optreedt binnen hun processen.
“Via een vragenlijst op voedselverliesscan.be maken bedrijven een eerste inschatting waar de meeste verliezen in hun bedrijf te situeren zijn”, zegt Marie Demarcke van Flanders’ FOOD. “In een eenvoudige rekentool worden voedselverlies, nevenstromen en afval berekend op bedrijfsniveau. Afhankelijk van de antwoorden in de vragenlijst worden opvolgacties voorgesteld.” Daarbij kunnen bedrijven ook beroep doen op de expertise en dienstverlening van Flanders' FOOD.
Het aanpakken van voedselverlies vereist echter meer dan technologische innovaties. “Het vraagt ook om een sterke bedrijfscultuur die gericht is op opleiding, betrokkenheid en communicatie met personeel”, benadrukt Demarcke. Acties dienen ook verder te gaan dan de bedrijfsmuren. “Meer samenwerking in de waardeketen is cruciaal. Door nauwer overleg met klanten en leveranciers kunnen processen beter worden afgestemd.” Ook Artificiële Intelligentie (AI) biedt volgens de partners nieuwe mogelijkheden om de marktvraag te voorspellen en het voorraadbeheer te optimaliseren, met minder voedselverlies als gevolg.
Webinar en lerend netwerk
Om bedrijven kennis te laten maken met de mogelijkheden van de Voedselverliesscan, organiseert Flanders’ FOOD een webinar op 25 november om 13u.
Fevia, de federatie van de Belgische voedingsbedrijven, start op 18 november een lerend netwerk rond voedselverlies, waarin bedrijven van elkaar kunnen leren en inspiratie kunnen opdoen. Dit netwerk bestaat uit 4 halve dagen op locatie bij de deelnemende bedrijven. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via