Startpagina Recht

Juridische aspecten van het plaatsen en gebruiken van kalverhokken

De huisvesting voor jongvee vormt op veel melkveebedrijven een belangrijk aandachtspunt. Om verscheidene redenen is het voor de diergezondheid en het dierenwelzijn soms aangewezen om kalveren na de geboorte uit de afkalfbox te halen. Zo kunnen ze dan gedurende een bepaalde periode worden beschut in individuele kalverhokken, zoals eenlingboxen of iglo’s.

Het opzet van dergelijke constructies is dat ze verplaatsbaar zijn en dus op wisselende plaatsen kunnen worden ingezet. In dit artikel worden de rechtsregels besproken die van toepassing zijn op of die relevant zijn voor het plaatsen en gebruiken van deze mobiele constructies.

Vergunningsplicht constructies

In het Vlaamse Gewest is een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen – de voormalige bouwvergunning – vereist voor het optrekken of plaatsen van een...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Recht

Voorkooprecht bij verkoop aan de overheid voor bebossing of natuurrealisatie

Recht Onder het Vlaams Pachtdecreet bleef het principieel voorkooprecht van de pachter behouden. Er werden wel 2 bijkomende uitzonderingen op dit principe ingevoerd. In Landbouwleven van 5 december 2024 behandelden we al de nieuwe uitzondering van de zogenaamde ‘pensioenboer’. Onder het Vlaams Pachtdecreet verliest een pachter ook zijn voorkooprecht als het gepachte goed wordt aangekocht door een overheid met oog op bebossing of natuurrealisatie. Hierbij geldt wel een belangrijk voorbehoud in de figuur van de leefbaarheidstoets.
Meer artikelen bekijken