Startpagina Veeteelt

Tijdelijke uitwisselbaarheid tussen Oqualim en Ovocom

Verschillende voederveiligheidsschema’s in Europa hebben de krachten gebundeld. Dit heeft geleid tot een tijdelijke uitwisselbaarheidsovereenkomst tussen OQUALIM enerzijds, en AIC, GMP + International, OVOCOM en QS anderzijds.

Leestijd : 1 min

De overeenkomst is geldig vanaf 1 januari 2018. Dat meldt Ovocom, het Belgisch overlegplatform voor de diervoedersector waarin diervoederindustrie, handel, transport en voedingsindustrie samenzitten.

Afgelopen september sloten de vier organisaties (OVOCOM, AIC, GMP + International en QS) een “Memorandum of Understanding” (MOU) met OQUALIM om te streven naar volledige wederzijdse erkenning.

Het eerste resultaat van deze samenwerking wordt een tijdelijke wederzijdse uitwisselbaarheid tussen OQUALIM en AIC, GMP + International, OVOCOM, QS met ingang van 1 januari 2018.

Deze tijdelijke wederzijdse erkenning dekt de productie, distributie en het op de markt brengen van mengvoeders en voormengsels. De uitwisselbaarheid is van toepassing op bedrijven die gecertificeerd zijn onder OQUALIM bijlage 1 “Aankoopvereisten voor goederen en diensten”.

De tijdelijke wederzijdse erkenning is geldig voor een overgangsperiode van 2 jaar (2018-2019). In die periode zullen waarin alle partijen samen streven naar een volledige uitwisselbaarheid.

De eerste stap in dit gemeenschappelijk project wordt de uitbreiding van het toepassingsgebied van de wederzijdse uitwisselbaarheid, zodat ook de distributie en de handel in voedermiddelen en toevoegingsmiddelen door OQUALIM gecertificeerde bedrijven onder de overeenkomst zullen vallen. Het doel is om tot een overeenkomst te komen vóór het einde van het eerste kwartaal van 2018.

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken