Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe suikerbietrassen in het gamma van Betaseed

Betaseed heeft diverse nieuwe suikerbietrassen in haar aanbod voor de Belgische markt. Daar gaf Sander Van Kerckhove, productmanager akkerbouwgewassen bij Limagrain, ons eind vorig jaar meer toelichting over.

Leestijd : 3 min

Het geteelde areaal suikerbieten in België steeg in 2024 met 3,2% ten opzichte van het jaar voordien. Het gros van het areaal wordt gevormd door nematodenrassen, het rhizomaniesegment daalde verder, het rhizoctoniasegment bleef nagenoeg gelijk.

Gezondheid als basis

De zomer van het voorbije teeltseizoen wordt als warm en nat omschreven. Vermoedelijk mede hierdoor zagen we terug Aphanomyces (zwartwortelrot) opduiken in het bietenveld, het is immers en waterminnende bodemschimmel. Deze ziekte uit zich door een insnoering van de wortel ter hoogte van het grondoppervlak. Het gros van de rassen van Betaseed uitte zich op dit vlak echter als de gezondere van het aanbod.

“Gezonde rassen zijn de basis van een rendabele suikerbietenteelt”, gaf Sander Van Kerckhove aan. “In dit kader wordt de cercosporatolerantie steeds belangrijker. Zeker als we weten dat het aantal actieve stoffen tegen deze bladziekte vermindert en dat agressieve stammen die zich slecht laten bestrijden steeds meer opduiken. Betaseed maakt van cercospora een prioriteit in zijn rassenontwikkeling en geeft rassen die hier goed op scoren het label ‘CR+’ mee. Die uitten zich bijna resistent tegen cercospora.”

In het nematodensegment heeft Betaseed 2 nieuwe variëteiten in het aanbod voor de komende uitzaai, namelijk BTS 4200 N en BTS 2655 N. Deze laatste krijgt het ‘CR+‘-label mee. Beide zijn een suikerbiet van het ‘rijke’ type. Een ‘evenwichtiger’ type is dan weer BTS 6095 N. Dit ras heeft een zeer sterke cercosporatolerantie en is daarom ideaal voor de middenlate en late leveringen. BTS 6975 N is een stabiel en suikerrijk ras met hoge producties en bovendien ook zeer sterk tegen cercospora. Het is volgens Sander Van Kerckhove een ras dat overal past.

Een dalend, maar daarom niet onbelangrijk, segment binnen de markt van suikerbieten is het rhizomaniegamma; waar Betaseed met BTS 2185 toch een suikertopper heeft in het aanbod. Dat wordt verder aangevuld met BTS 8735, de eerste Betaseed-variëteit die bijna cercosporatolerant is en hiermee geschikt voor de hele late leveringen.

Een stabiel segment binnen de suikerbietzadenmarkt is het rhizoctoniagamma. “Naast de gekende topper, BTS 605, heeft Betaseed hier 1 nieuwe variëteit aan te bieden in 2025, namelijk BTS 3690 RHC. Dit is een suikerrijk type met een zeer sterke tolerantie tegen cercospora en krijgt daarom ook het ‘CR+‘-label mee. Daarnaast wordt BTS 3645 RHC door Betaseed naar voor geschoven op de echte probleempercelen. Naast een correcte bladgezondheid is dit ras ‘triple-tolerant’. Zo is er resistentie tegen aaltjes, rhizomanie en tolerantie voor rhizoctonia”, aldus Sander Van Kerckhove.

Convisio Smart

Convisio Smart-suikerbietvariëteiten zijn een enorm opkomend segment in de markt van suikerbietzaden. Vorig jaar verdubbelde hun aantal bijna ten opzichte van 2023. Ook hier heeft Betaseed wat in het aanbod, met onder andere BTS Smart 9775 N. Dit is een Convisio-ras dat vroeg geleverd kan worden en dat rijk is. Tevens heeft het een laag percentage grondtarra, daarmee is het ook ideaal voor zware gronden. BTS Smart 2815 N is dan weer een Convisio-ras met zeer goede cercosporatolerantie , dat dus geschikt is voor de late leveringen.

Als nieuwigheid in dit segment kan Betaseed nu het ras BTS Smart 4825 aanbieden. Het ras toont volgens zijn aanbieder een zeer hoge tolerantie ten aanzien van cercospora, een sterke jeugdgroei én het is het eerste BTS Smart-ras in het rhizomanie-gamma.

Betacare

Tot slot wees Van Kerckhove nog op het serviceprogramma ‘Betacare’. Suikerbietplanters kunnen hier bij Betaseed aan deelnemen in het voorjaar en genieten van ondersteuning in een moeilijke periode tijdens juli en augustus. Deze dienst wordt uitgelegd als ‘een soort verzekering’ of als een ‘droogtekorting’. Valt er in voornoemde maanden te weinig neerslag, dan kan de Betaseed-bietenplanter een kleine financiële tegemoetkoming ontvangen.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken