Startpagina Veeteelt

IBR als drijfveer voor grondige hervormingen?

Gedurende Agriflanders werden tijdens een groot deel van de gesprekken niet alleen vaak bezorgdheden geuit over de gevallen van mond-en-klauwzeer (MKZ) in het oosten van Duitsland, maar ook over de aanhoudende nieuwe gevallen van infectieuze boviene rhinotracheïtis (IBR).

MKZ en IBR waren ook de reden waarom de beursorganisatoren besloten hadden om de prijskampen niet te laten doorgaan. Dit alles benadrukt de noodzaak voor een lange termijnvisie voor dierengezondheid bij alle actoren in de rundveesector.

MKZ is een dierziekte van klasse A en wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus met een duidelijk en direct zichtbaar verwoestend effect. Nederland herinnert zich nog steeds de MKZ drama’s in 2001 waar destijds meer dan 270.000 dieren moesten worden geruimd. Iedereen is en blijft hierover zeer op zijn hoede...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Aanvraag IBR-vrij statuut uitgesteld naar 2030

Overdraagbare ziekten Er is meer tijd nodig om IBR in België volledig uit te roeien. Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) stelt daarom de aanvraag voor een IBR-vrij statuut bij de Europese Unie uit met 3 jaar naar april 2030. Tegen november 2029 moeten alle bedrijven vrij zijn van IBR.
Meer artikelen bekijken