Voedselagentschap viert 25-jarig bestaan
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bestaat sinds deze week 25 jaar. “We blijven ons inzetten om door inspecties de voedselketen veilig te houden, nieuwe risico’s te detecteren en te voorkomen, en voedingsbedrijven te helpen om een echte voedselveiligheidscultuur in te bouwen.”

Op 4 februari 2000 werd het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen opgericht als reactie op de dioxinecrisis van 1999. “Het FAVV centraliseert vanaf dan alle bestaande diensten die over de voedselveiligheid waakten”, zegt Hélène Bonte, woordvoerder van het FAVV. “Het FAVV kreeg de missie om de gezondheid van consumenten, planten en dieren te beschermen door toezicht te houden op de veiligheid van de hele voedselketen.”
Bonte bevestigt dat deze missie 25 jaar later onveranderd blijft, maar dat de manier waarop het Agentschap die uitvoert voortdurend is geëvolueerd. “We hebben enkele belangrijke incidenten het hoofd moeten bieden, maar ook talrijke uitdagingen overwonnen en successen geboekt.”
Een aantal voorbeelden van dossiers waar het FAVV de voorbije jaren bij betrokken was: de opvolging van dierenziektes zoals vogelgriep en mond-en-klauwzeer, de openstelling van buitenlandse markten voor Belgische voedingsproducten en de monitoring van bijvoorbeeld antibioticaresidu’s en PFAS in voedingsproducten.
Europa
Ooit was de focus van het FAVV voornamelijk gericht op de Belgische consument en producent. Vandaag de dag is die focus breder. “We zorgen ervoor dat veilige voeding de Europese markt betreedt en dat er geen dieren- of plantenziekten onze grenzen oversteken. Dankzij samenwerking met andere nationale en internationale instanties streven we ernaar dat consumenten overal in Europa op dezelfde manier worden beschermd.”
“Met verschillende belangrijke (lucht)havens blijkt België een grote toegangspoort tot de Europese Unie”, gaf het FAVV eerder aan. Aan de Belgische grenzen werden in 2023 131.073 zendingen en meer dan 97% van deze zendingen kwam op de Europese markt terecht.
Inspecties
“We blijven ons inzetten om door inspecties de voedselketen veilig te houden, nieuwe risico’s te detecteren en te voorkomen, en voedingsbedrijven te helpen om een echte voedselveiligheidscultuur in te bouwen. Op die manier kunnen consumenten blijven vertrouwen op de veiligheid van het voedsel dat ze kopen en consumeren”, besluit Bonte.
Volgens het jaarverslag 2023 van het FAVV voerde het Voedselagentschap dat jaar 106.757 controlemissies uit bij meer dan 56.000 bedrijven actief in de hele voedselketen. Bijna 85% van deze inspecties leverden een positief resultaat op. Het FAVV nam ook stalen van levensmiddelen op de Belgische voedingsmarkt. 98% van de 64.648 stalen bleken te voldoen aan de normen. “Een getal dat wijst op een hoog niveau van voedselveiligheid in ons land”, aldus het FAVV.