Startpagina Actueel

Recyclage van zonnepanelen verloopt naar wens

Op een aanzienlijke oppervlakte van de dakbedekking op de zowat 21.000 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen liggen zonnepanelen. Zonnepanelen vonden ook in deze sectoren hun weg wegens hun energiebesparende en kostenbeherende eigenschappen. Hoe loopt echter de recyclage ervan?

Leestijd : 2 min

Het exacte aantal zonnepanelen in de Vlaamse landbouw is moeilijk te bepalen. Een gemiddeld landbouwbedrijf kan tussen de 50 en 500 zonnepanelen installeren. In bedrijven met variabele energiebehoeften zoals pluimvee- en kalverhouderijen kan het verbruik sterk fluctueren. Dat is afhankelijk van de activiteiten en de weersomstandigheden.

972.123 installaties

In de parlementaire commissie Leefmilieu van 4 februari haalde volksvertegenwoordiger Leo Pieters (VB) er de VEKA-kaart (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) bij. Hij leerde daaruit dat het aantal pv-installaties (photovoltaic) voor elektrische stroomopwekking in Vlaanderen jaar na jaar toeneemt. Vorig jaar waren er volgens die kaart 972.123 pv-installaties operationeel. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar komt volgens Pieters de afvalstroom van buiten gebruik gestelde pv-installaties op gang. Extreme afvalpieken worden vanaf 2034 en 2045 verwacht.

Van minister Jo Brouns (cd&v) wilde hij te weten komen hoe die tegen de te verwachten afvalstroom van buiten gebruik gestelde pv-installaties aankijkt.

Doelstellingen behaald

De minister vindt dat we de Europese doelstellingen ruimschoots behalen. Algemeen wordt 90% van de in België ingezamelde zonnepanelen gerecycleerd. 95% van de ingezamelde zonnepanelen is op basis van siliciumgebaseerde technologie, waarvoor het recyclagepercentage nog hoger ligt.

De in Vlaanderen ingezamelde zonnepanelen op basis van siliciumgebaseerde technologie worden momenteel allemaal verwerkt bij BNE Trading & Recycling. Daarbij wordt meer dan 99% nuttige toepassing behaald. Het aantal ingezamelde panelen blijft jaarlijks stijgen. In 2024 bedroeg dit 1.491 ton ten opzichte van 658 ton in 2023. Het is volgens Brouns nog te vroeg om te voorspellen of deze groei zich in 2025 doorzet.

Zijn administratie, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en PV Cycle Belgium sloten in 2021 een aanvaardingsplichtconvenant af. Daarin werd afgesproken dat PV Cycle Belgium een provisie aanlegt om voorbereid te zijn op de toekomstige pieken in de afdanking. Deze provisie wordt aangelegd met een deel van de huidige recyclagebijdragen van 1,5 euro per paneel dat op de markt komt of geplaatst wordt. Momenteel bedraagt deze provisie ongeveer 16 miljoen euro.

Twee recyclagepartners

PV Cycle Belgium is zich bewust van de toekomstige uitdaging. Om die reden startte men vorig jaar een samenwerking met een tweede recyclagepartner. De verwerkingscapaciteit kan gemakkelijk worden opgeschaald bij de 2 recyclagepartners, namelijk BNE Trading & Recycling en Comet/Recma. De verwerkingsprocessen worden steeds verder geperfectioneerd.

Als de hoeveelheden zullen pieken, zullen volgens Brouns wellicht ook nieuwe spelers op de markt actief zijn. PV Cycle Belgium raadpleegt op regelmatige basis de markt op basis van een bestek. De OVAM ziet erop toe dat de procedure voor toewijzing van de markt correct verloopt, met respect voor het concurrentierecht.

FoJ

Lees ook in Actueel

Knikmops krijgt een grote broer

Bedrijfsnieuws Gebroeders Geens stelde zopas het prototype van de Knikmops KM350 voor, een in België geproduceerde compacte wiellader van 3,6 ton. Deze nieuwkomer zal vanaf begin volgend jaar geleverd kunnen worden.
Meer artikelen bekijken