Startpagina Overdraagbare ziekten

Vaccinatiecampagne blauwtong en EHD over de zomer getild

Minister Clarinval stelt de deadline van de verplichte vaccinatiecampagne tegen blauwtong serotypes 3 en 8 (BTV 3 en BTV 8) en EHD uit naar 1 september. Deze maatregel moet veehouders meer tijd geven om hun beslagen te beschermen.

Leestijd : 3 min

Normaal gezien moesten alle veehouders tegen 1 juni hun dieren vaccineren tegen blauwtong serotypes 3 en 8 en EHD. Door de vertraagde levering van bepaalde vaccins en om een toereikende vaccinale dekking te garanderen, beslist federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) in samenspraak met de landbouworganisaties en dierenartsen om de vaccinatiecampagne te verlengen, meldt zijn kabinet op 9 mei. De veehouders zullen hun beslag voor 1 september 2025 gevaccineerd moeten hebben.

“Er werden al grote hoeveelheden vaccins geleverd en toegediend, en er zijn belangrijke leveringen aangekondigd voor de komende weken”, aldus Clarinval. “De verlenging van de vaccinatiecampagne komt tegemoet aan een vraag van het terrein en past in het kader van een gemeenschappelijke strategie om onze veestapel duurzaam te beschermen. Ik ben ervan overtuigd dat onze inspanningen beloond zullen worden en dat onze veestapel beschermd zullen zijn.”

Niet optimaal

Eerder was al duidelijk dat de 1 juni-deadline van de verplichte vaccinatiecampagne in de problemen dreigde te komen door een gebrek aan vaccins. Veehouders en dierenartsen geraken vooral moeilijk aan vaccins tegen BTV 8, een variant van blauwtong dat opduikt aan de grens met Frankrijk.

De vaccinatiecampagne wordt nu over de zomer getild, de warmste periode van het jaar wanneer knijten juist actief zijn. De syndicale beroepsorganisatie van de dierenartsen VeDa waarschuwde in april al dat vaccineren tijdens het knijtenseizoen niet optimaal is.

VeDa betreurt nu de extra administratie waarmee dierenartsen opgezadeld worden door de late leveringen van vooral de vaccins tegen BTV 8. “We hadden liever geen uitstel van de deadline gezien, maar het is een geval van overmacht. De farmaceutische sector had haar beloftes moeten waarmaken. Maar W ir schaffen das.”

Het gevaar dreigt dat de immuniteit door de vaccins te laat komt waneer er nog dieren in de zomermaanden gevaccineerd moeten worden. Het wilde virus kan dan nog rondwaren in de kuddes en overgedragen worden.

Volgens VeDa komt de immuniteit niet perse in gedrang, tenzij er in besmet milieu gevaccineerd wordt. “Vorig jaar zagen we de eerste symptomen van blauwtong serotype 3 eind juli opduiken in ons land. Dit jaar zullen de virussen door het beter weer misschien vroeger rondwaren, maar ten vroegste in juli komen we in de vectorperiode terecht. Dat geeft ons nog tot 1 juli om zoveel mogelijk te vaccineren.”

Daarna kan iedere dierenarts zelf uitmaken of er nog gevaccineerd moet worden of niet. “Een van de uitzonderingen ingebouwd in de regeling is dat een dierenarts zelf mag uitmaken of dat het nog zin heeft om te vaccineren in een besmet beslag, zonder dat de toeslag voor de vaccins in gedrang komt.” Het uitstel van de deadline tot 1 september geven dierenartsen en veehouders zo meer indekking.

Ook Boerenbond apprecieert dat veehouders die achterlopen met vaccineren juridisch in orde blijven door het uitstel van de deadline. “Aangezien er achterstand is met de vaccinatie tegen blauwtong type 8 is het aangewezen dat de deadline verschuift. Zo kunnen rundvee- en schapenhouders voor wie de deadline nipt werd, blijven rekenen op de tegemoetkoming en kunnen ze voldoen aan de vaccinatieplicht”, zegt woordvoerder Tessa De Prins. “Het is echter wel belangrijk dat de vaccinaties zo snel mogelijk gezet worden zodat de runderen en schapen beschermd zijn tegen blauwtong type 3, blauwtong type 8 en EHD. Wij blijven dan ook oproepen om niet te wachten met vaccineren.”

Knijtenziekte

In het najaar van 2024 werd de vaccinatie tegen BTV 3, BTV 8 en EHD verplicht gemaakt bij runderen, en tegen beide vormen van blauwtong bij schapen. BTV 3 – een virale ziekte overgedragen door knutten die vooral runderen en schapen treft – had in 2024 immers veel schade veroorzaakt.

“Vaccinatie is het enige efficiënte middel om onze beslagen te beschermen”, zegt minister Clarinval. “We zijn op de goede weg om een bevredigende vaccinale dekking te garanderen. De feedback maakt gewag van een efficiënte dynamiek, met bemoedigende resultaten dankzij de collectieve mobilisatie van de sector, zowel wat de veehouders als de dierenartsen betreft.”

Thor Deyaert

Lees ook in Overdraagbare ziekten

Amerikaans bedrijf ontwikkelt vogelgriepvaccin voor pluimvee en melkkoeien

Veeteelt De Amerikaanse farmaceutische bedrijven Elanco en Medgene willen samen een vogelgriepvaccin voor melkvee op de markt brengen in de Verenigde Staten. De ontwikkeling van het vaccin zit volgens de producenten in de laatste fase voor de goedkeuring voor gebruik door het United States Department of Agriculture (USDA), het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Meer artikelen bekijken