Startpagina Akkerbouw

Groen vraagt hoorzitting over droogte

Oppositiepartij Groen vraagt hoorzittingen over de droogte en over de houding van de Vlaamse overheid. Fractieleider Mieke Schauvliege verwijt minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) dat hij talmt met maatregelen. De minister countert de kritiek.

Leestijd : 2 min

Ons land kreunt onder een lange droogte. Volgens het KMI waren de afgelopen 2 maanden de droogste sinds het begin van de metingen 132 jaar geleden. De droogte laat zich ook voelen: regenwaterputten staan leeg, In 3 provincies geldt al een captatieverbod en er wordt gewaarschuwd voor brandgevaar in bossen en op heides.

Volgens oppositiepartij Groen talmt de Vlaamse regering met extra maatregelen. "De droogte en de dalende waterstanden zijn een structureel probleem, maar N-VA en Vooruit blijven liever headlines halen dan beleid voeren. Eerst pompen ze de Blue Deal op voor de camera en daarna draaien ze de geldkraan dicht. Vlaanderen heeft geen nood aan stoere persberichten, maar aan doortastend en consequent beleid", aldus Schauvliege.

Dramatische gevolgen

Groen vraagt nieuwe hoorzittingen in het Vlaamse Parlement om het droogtebeleid te evalueren en bij te sturen. "De landbouw, de natuur, de scheepvaart: het totale non-beleid van minister Brouns heeft dramatische gevolgen voor die sectoren. Zonder extra investering in droogtemaatregelen gaan we naar mislukte oogsten, ontoegankelijke waterwegen, verlies van biodiversiteit en zelfs rantsoenering van water", volgens Schauvliege.

De minister doet de kritiek van Groen af als onzin. Zo wijst hij erop dat de opvolger van de Blue Deal nog vóór de zomer rond zal zijn, terwijl de evaluatie aanvankelijk pas na een jaar voorzien was. De minister wijst er ook op dat op 9 mei nog beslist werd om een half miljard extra te investeren om lokale besturen te ondersteunen bij het (her)aanleggen van rioleringen.

Nog geen sproeiverbod

Volgens de minister wordt de situatie ook op de voet gevolgd, al wil hij nog niet het woord dramatisch in de mond nemen. Hij spreekt momenteel ook nog niet over maatregelen zoals een sproeiverbod. "Dat wordt beslist op provinciaal niveau met de gouverneurs. We volgen alles op met onze klimaatexperts en wetenschappers. Er is een draaiboek voor", zo zei Brouns op 12 mei in De Ochtend op Radio 1.

Volgens Brouns neemt de overheid wel degelijk structurele maatregelen, maar is de omgang met water ook een collectieve verantwoordelijkheid. "We kunnen als burger allemaal ons steentje bijdragen door heel zuinig om te gaan met kraantjes- en regenwater", besluit minister Brouns.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken