Startpagina Edito

Edito: Twee maten en 2 gewichten

De voorbije weken haalde de ondermaatse toestand van ons rioleringsnet her en der de media. De partij Groen plaatste dit thema opnieuw op de politieke agenda en voelde minister Brouns (cd&v) hierover aan de tand. De lage aansluitingsgraad van rioleringen op woningen heeft volgens Groen een negatieve impact op de natuur.

Leestijd : 2 min

Volgens Groen wordt het afvalwater van bijna 36.500 woningen in Vlaanderen geloosd in de natuur. We kunnen er uiteraard niets op tegen hebben dat dit thema onder de aandacht komt. Het is niets nieuws onder de zon dat het water in heel wat grachten en kleine waterlopen aangevuld wordt met een dagelijkse portie afval- en toiletwater. Dat deze ongewenste ‘ingrediënten’ uiteraard een impact hebben op de waterkwaliteit, is evident.

De landbouwsector wijst hier trouwens al jaren op. De ondermaatse waterkwaliteit geeft immers mee richting aan de vele mestactieplannen. De sector wil binnen deze problematiek zijn verantwoordelijkheid zeker niet ontlopen, maar wil ook niet steeds met de vinger worden gewezen voor alles wat er op dat vlak misloopt. Na 7 edities van het mestactieplan, met steeds scherpere doelstellingen voor de landbouwsector, moet het toch stilaan gaan dagen dat andere belangrijke oorzaken een negatieve impact hebben op die waterkwaliteit.

Er is duidelijk werk aan de winkel in ‘riolenland’. Dat dit een werk is van lange adem en grote investeringen vergt, is ook een understatement. Toch blijkt de ene burger hier al meer mee begaan dan de andere. Op afgelegen kavels vergt het plaatsen van een individuele behandeling van afvalwater (IBA) een behoorlijke (financiële) inspanning. Maar zegt men niet altijd dat ‘iedereen zijn steentje moet bijdragen’ voor een betere natuur?

We zijn ook benieuwd naar de resultaten van het burgeronderzoek ‘Watermonsters’, dat de lokale waterkwaliteit onder de loep neemt. De foto’s van petrischaaltjes die de resultaten mooi weergeven, leveren niet zo verrassende beelden op. Fecaliën ( E. coli -bacteriën) tonen zich snel en duidelijk.

In het kader van de waterkwaliteit is het eigenlijk ook straf dat er nog steeds geen échte oplossing is voor het onkruidvrij houden van ons spoornetwerk. Momenteel gebruikt Infrabel nog chemische producten – meer bepaald glyfosaat – om de 6.500 km hoofdsporen onkruidvrij te houden. Een sproeitrein rijdt 2 keer per jaar uit over dat traject. Infrabel krijgt daarvoor van de regionale overheden afwijkingen op het pesticideverbod. En ja, men zoekt naarstig naar geschikte alternatieven. Ondertussen zien landbouwers echter met lede ogen aan dat de behandelde spoorbeddingen omgeven zijn door grachten die ook hun percelen doorkruisen. Zelf moeten zij in het kader van de verbetering van de waterkwaliteit daar meters van de waterloop wegblijven met hun sproeistoffen. Het blijft aanvoelen als werken met 2 maten en 2 gewichten!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Ook een eendagshaantje heeft zijn waarde

Edito Pasen is onlosmakelijk verbonden met eitjes. Paaseitjes rapen is in onze contreien dan ook een heerlijke traditie. Dierenrechtenorganisatie GAIA maakt in deze vredige paasperiode echter misbruik van de beperkte kennis van de burgers over hoe eieren op hun bord terechtkomen.
Meer artikelen bekijken