Startpagina Melkvee

Project KringLoopKoe onderzoekt effecten van voedermiddelen en rantsoenen

Het Project KringLoopKoe gaat op zoek naar haalbare en economisch interessante manieren om de stikstofuitstoot te reduceren en om efficiënter met eiwit om te gaan.

Leestijd : 2 min

Hoe kunnen we de emissies van ammoniak bij rundvee verminderen zonder het inkomen van de landbouwer te schaden? En hoe kunnen we met circulaire voedermiddelen onze eiwitautonomie verbeteren? Met deze vragen gaat het Vlaio-LA Project KringLoopKoe tussen 2024 en 2028 aan de slag.

Minder eiwit voeren is minder stikstof uitstoten!

Onderzoek toont aan dat de samenstelling van het voeder voor rundvee een grote impact heeft op de excretie van stikstof en de emissie van ammoniak. Zo toont Nederlands onderzoek aan dat een verlaging van het gehalte ruw eiwit in het rantsoen met 1 g/kg droge stof (DS) kan leiden tot een daling van de ammoniakemissies bij melkvee met 1%!

Het verminderen van het eiwitgehalte in het rantsoen kan echter leiden tot een lagere melkproductie en groei door tekorten aan bepaalde essentiële aminozuren. Daarom richt het project ‘KringLoopKoe’ zich op innovatieve voederstrategieën die de stikstofefficiëntie verhogen, zodat ook laageiwitrantsoenen op een economisch verantwoorde manier gevoederd kunnen worden. Bovendien zal het streven naar een lager eiwitgehalte in rundveerantsoenen de behoefte aan soja doen afnemen, waardoor op deze manier ook de carbon footprint van rundvee verlaagd kan worden.

In het project zal onderzocht worden hoe we rantsoenen met minder eiwit kunnen voeren zonder in te boeten op melkproductie of groei. Een belangrijke vraag daarbij is of koeien efficiënter worden in het gebruik van eiwit wanneer ze gedurende langere tijd een laageiwitrantsoen krijgen. Daarnaast wordt ook het potentieel van additieven onder de loep genomen. Kan de aanvulling van aminozuren tijdens de transitie helpen om de start van de lactatie te verbeteren en om de stikstofefficiëntie te verhogen? Wat is het effect van additieven op de microbiële eiwitproductie bij laageiwitrantsoenen? En ten slotte, wat is de meerwaarde van pensbestendige aminozuren in laageiwitrantsoenen bij vleesvee?

Circulaire voedermiddelen

Het project KringLoopKoe mikt ook op het breder aanwenden van circulaire voedermiddelen in de rundveehouderij. Dit zijn bijproducten of reststromen die niet eetbaar zijn voor de mens, maar die wel potentieel hebben als voeder voor rundvee. Naast klassieke voedermiddelen, zoals droge of natte bijproducten uit de voedingsindustrie, onderzoeken we ook innovatieve producten, zoals restproducten van de raffinage van gras of (micro)algen. Naast het verhogen van de humaan eetbare eiwitefficiëntie kunnen we met circulaire voedermiddelen ook soja uitsparen en zo de carbon footprint van rundvee verlagen en onze eiwitautonomie verhogen.

Sarah Vandennieuwenborg (Inagro) en Tine Van den Bossche (ILVO)

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken