Kalfstong in dragonsaus met balletjes
Deze kalfstong in dragonsaus met balletjes is een klassiek en smaakvol gerecht dat indruk zal maken op je gasten. De kalfstong wordt langzaam gekookt tot hij boterzacht is en geserveerd met een romige dragonsaus en smakelijke gehaktballetjes. Perfect voor een feestelijke gelegenheid of een familiediner. Het duurt 3 uur om het te bereiden voor 4 personen.

Wat heb je nodig?
1 kalfstong
300 g kalfsgehakt
4 el wittewijnazijn
1 glas witte wijn
2 sjalotten (fijngesnipperd)
1 el boter
1 el bloem
100 ml room
peper
zout
1 bosje dragon
1 eierdooier
Hoe ga je te werk?
Zet de tong onder water met 10 g zout per liter water en laat hem zachtjes koken onder een deksel gedurende 1,5 uur.
Haal de tong uit het gezouten kookwater, bewaar deze bouillon voor straks. Laat de tong 15 minuten rusten in koud water.
Maak de tong schoon, verwijder de keelstukken en pel de tong.
Warm de bouillon terug op. Rol balletjes van het gehakt en kook deze gaar in de bouillon, tot ze komen boven drijven. Voeg de tong terug toe aan de nog warme bouillon en plaats even aan de kant.
Stoof voor de saus de gesnipperde sjalot in een pannetje met wat boter. Strooi er de bloem over en roerbak. Blus met de witte wijn en voeg de azijn toe. Voeg dan lepelsgewijs de bouillon toe tot sausdikte.
Roer er de gehakte dragon en eierdooier door. Laat terug wat indikken en voeg dan de room toe. Haal van het vuur en breng verder op smaak met peper en zout.
Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus.
Haal de tong uit de resterende bouillon en snij ze in plakken. Leg ze op een schaal en overgiet ze met de dragonsaus.
Werk af met nog wat verse dragonsnippers.
Lekker met stokbrood of gekookte aardappelen.
Meer lekkere recepten vind je op www.lekkervanbijons.be