88% van de Belgen consumeert te weinig zuivelproducten
De Hoge Gezondheidsraad bevestigt de belangrijke plaats van zuivel in de nieuwe voedingsaanbevelingen. In dit advies wordt een dagelijkse hoeveelheid van 250-500 g per dag van melk en melkproducten aanbevolen. 88% van de volwassen Belgen voldoet hier echter niet aan.

88% van de Belgen voldoet niet aan de nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad om 250-500 g melk en melkproducten per dag te consumeren. Dat blijkt uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling van Sciensano, die de voedingsinname van de Belgische bevolking toetste aan de nieuwe aanbevelingen. Deze zijn erop gericht om ziekten te verminderen, om vroegtijdig overlijden te voorkomen en om de algemene ziektelast te verlagen, deels als gevolg van ongezonde eetgewoonten. Met gemiddeld 152 g melk en melkproducten per dag zit de Belg ruim onder de minimumaanbeveling. Sciensano betreurt dat de consumptie van voedingsmiddelen die gelinkt worden aan positieve gezondheidseffecten zoals melkproducten nog ver onder de aanbevelingen blijft.
Van jong tot oud onder de norm
Bijzonder zorgwekkend is dat de te lage consumptie zich bij alle leeftijdscategorieën voordoet. Zelfs bij kinderen tussen 3-9 jaar, bij wie de zuivelconsumptie nog het hoogst is (204 g/dag), worden de minimumaanbevelingen niet gehaald. Maar ook volwassen vrouwen, voor wie voldoende calcium essentieel is om in de menopauze het verlies van botmassa te vertragen, blijven met 138 g melkproducten ruim onder de dagelijkse aanbevelingen. Nieuw in de Voedselconsumptiepeiling zijn de cijfers voor ouderen (+65 jaar). Met een gemiddelde van 149 g per dag scoren ook zij ver onder de aanbevelingen. Nochtans blijkt uit onderzoek dat dagelijks 1,5 porties extra zuivel de levenskwaliteit van ouderen aanzienlijk verbetert. Door de aanbreng van voldoende calcium en eiwitten uit zuivel, werd een lager risico op ondervoeding en een beter onderhoud van spiermassa en botdensiteit vastgesteld. “De onderconsumptie zorgt ervoor dat de positieve gezondheidsvoordelen onvoldoende benut worden. Door de zuivelconsumptie op te trekken tot het aanbevolen niveau, kunnen gezondheidswinsten in alle levensfases worden gerealiseerd”, aldus Lien Callewaert (BCZ).
Gezondheidsvoordelen zuivel herbevestigd
De aanbeveling van de Hoge Gezondheidraad blijft ongewijzigd ten opzichte van de voedingsaanbevelingen uit 2019. Dat beklemtoont de blijvende waarde van zuivel. Melk en zuivelproducten zijn van nature nutriëntdense basisproducten, voornamelijk bekend voor hun aanbreng van calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Het gebruik van melkproducten wordt in verband gebracht met een betere botgezondheid en een verlaagd risico op darmkanker en het gebruik van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.