Startpagina Edito

Geen ideale wereld

Een heel heterogeen publiek bij landbouwgerelateerde studiedagen; dat kom je niet zo vaak tegen. Het gebeurde echter wel op de presentatie van de studie ‘Intensieve veeteelt en de gezondheid van omwonenden’, die de provincie West-Vlaanderen besteld had. De ‘gewone’ mensen die aanwezig waren, hadden een divers profiel: van longartsen tot huisvrouwen. Eén ding hadden ze gemeenschappelijk: ze woonden dicht tegen een veeteeltbedrijf dat wou uitbreiden, en ze vonden dat idee helemaal niet leuk.

In de literatuurstudie die het ILVO uitvoerde, was echter weinig nieuwe munitie te rapen die deze leden van buurtcomités konden gebruiken. Het beeld dat vooral de Nederlandse VGO-studie gaf, was genuanceerd. Ja, men vond verschillen tussen gebieden met veel of weinig stallen, maar de verschillen waren zowel gunstig als ongunstig te noemen. En bovendien: het is niet omdat er verschillen te noteren vielen, dat er voor die verschillen eenduidig naar de veeteelt kon gewezen worden als (enige) oorzaak.

Uiteraard kunnen ammoniakemissiearme technieken zoals...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken