Syngenta stelt oplossingen voor onkruidbestrijding voor
Gewasbeschermingsbedrijf Syngenta test nieuwe strategieën en brengt diverse nieuwe producten op de markt voor ziektebestrijding in granen, aardappelen en groenten. Ze presenteerden die op hun jaarlijkse proevenplatform in de regio van Bassilly (provincie Henegouwen).

Voor de ziektebestrijding in de bietenteelt heeft Syngenta met Bicanta, Quadris Gold en Angle 3 fungiciden met dezelfde samenstelling (125 g/l azoxystrobin + 125 g/l difenoconazool) in zijn portfolio. Die combineer je het best altijd met een tetraconazool, om bladziekten zoals roest en cercospora effectief te bestrijden. Wissel ook steeds af met een triazool uit een andere groep en respecteer verder het maximale tijdsinterval van 3 weken tussen T1 en T2.
Nieuw graanfungicide
In de granenteelt lanceert Syngenta volgend jaar het fungicide Aquicine Duo (600 g/l biologische zwavel + 303 g/l kaliumfosfonaten). “Het wordt vooral in T1 gecombineerd met triazolen of strobilurines ter bestrijding van septoria en roesten. Zwavel heeft een directe werking op septoria, fosfonaten zullen de weerbaarheid van de plant versterken”, legt adviseur Akkerbouw Mario Lagrou uit. “Verder zijn combinaties van de actieve stoffen azoxystrobin met respectievelijk prothioconazool, folpet of fenpropidin mogelijk, vooral in T1. In T2 kan je producten op basis van het carboxamide solatenol (Elatus Plus, Velogy Era en Ceratavo Plus) combineren met een triazool en azoxystrobin (als strobilurine, die ook werkzaam is tegen roest). De T1 zet je het best in het 2 knoopstadium, T2 maximum 3 weken later in het laatste bladstadium. In een jaar met vrij vroege ziektedruk kan je starten met een T0, maar zorg er vooral voor dat het interval tussen 2 behandelingen zeker niet langer is dan 3 weken. De toevoeging van Aquicine Duo geeft een serieuze meerwaarde naar rendement toe. Dat geldt ook voor de combinatie van Idencia Prime (150 g/l azoxystrobin + 280 g/l fenpropidin) met een triazool in T1.”
Onkruid wieden in de herfst
Mario’s collega Christian Walravens stond stil bij de delicate situatie rond het gebruik van het herbicide Defi (800 g/l prosulfocarb) in granen. Raaigras, duist en windhalm zijn 3 problemen die steeds meer de kop opsteken, omdat ze resistent blijken tegen onder meer sulfo’s. “Zo vertonen ze bijvoorbeeld in de Westhoek geen werking meer tegen duist”, zei Walravens. “We hebben nog Axial als correctiemiddel, maar soms treedt hier ook al resistentie op. Vandaar dat we heel wat proeven doen met Defi in najaarsbehandelingen om er ideale partners qua effectiviteit en selectiviteit voor te vinden, voor toepassing in de vooropkomst of in het 1-2 bladstadium van het graan. We doen dat met het nakend wegvallen van de actieve stof flufenacet voor grassenbestrijding in het achterhoofd. In wintergerst en wintertarwe zijn combinaties van Defi met andere actieve stoffen in vooropkomst mogelijk zonder selectiviteitsproblemen. Ook in naopkomst is dit mogelijk in wintertarwe. Naopkomstbehandelingen in wintergerst zijn echter vaak moeilijker omwille van een hogere gevoeligheid van het gewas. De maximumdosis van Defi (3 l/ha) hebben we wel nodig in combinatie met andere actieve stoffen voor een volwaardige grassenbestrijding. De basis van de onkruidbestrijding in granen ligt in het najaar, zowel in voor- als in naopkomst. In het voorjaar is het vrij moeilijk om nog veel te corrigeren.”
Nieuwe ontwikkelingen in prei
Teeltadviseur Groenten Tim Dheygere stelde 2 producten voor die sinds eind 2024 erkend zijn. Orondis Evo (250 g/l azoxystrobin + 12 g/l oxathiapiproline) kan je aan een dosis van 1 l/ha inzetten om valse meeldauw, alternaria, papiervlekkenziekte en roest in sla, prei, hop, bosuien en sierteelt te bestrijden. Zeker in de preiteelt is het een mooie afwisselpartner in je schema. Syngenta introduceert ook het Hokonza (100 g/l benzovindiflupyr) - Ortiva (250 g/l azoxystrobin) Pack. De actieve stof solatenol in Hokonza, superieur tegen roest, is nieuw in de preiteelt. Gecombineerd met Ortiva kan je het ook inzetten in knoflook, uien, bosuien en sjalotten. Zet deze combinatie vroeg in voor een lange nawerking.
Het insecticide Minecto One (400 g/kg cyantraniliprole) kan je nog tot 31 juli inzetten ter bestrijding van tripsen, rupsen en koolmotten bij groenten, fruit en sierplanten. Combineer het met Trend of met een olie, afhankelijk van welke insecten je wilt bestrijden. Het heeft ook een mooie nevenwerking op luizen.
Onkruidbestrijding in aardappelen
Voor de onkruidbestrijding in aardappelen stelde Christian Walravens dat telers zich moeten voorbereiden op een toekomst zonder flufenacet en metribuzin. Ook hier is het optimaal combineren van de resterende middelen de boodschap. Defi heeft een hele goede werking tegen zwarte nachtschade en versterkt het totale schema. Het wegvallen van de actieve stof metribuzin brengt aardappeltelers echter in een lastig parket bij de aanpak van onkruiden zoals doornappel.
Syngenta introduceerde ook Evagio Forte en Pesonia Forte (allebei 200 g/l mandipropamid + 100 g/l amisulbrom), 2 producten met een uitstekende regenvastheid om phytophthora in de tweede seizoenshelft te bestrijden. De combinatie van de 2 actieve ingrediënten zou zowel het loof als de knollen beschermen én de ontwikkeling van nieuwe resistentie voorkomen. De dosering bedraagt 0,6 l/ha, maximaal 3 keer per seizoen en afwisselend met andere producten. Je kan de behandeling starten zodra de eerste bloemknoppen verschijnen.
Maïs beschermen
Op het maïsperceel viel de enorme druk van grassen, melganzenvoet, zuring en perzikkruid op. Voor de onkruidbestrijding combineer je volgens Mario Lagrou het best de actieve stof mesotrione (Callisto en Lumica) met een bodemmiddel, een sulfo tegen grassen en middelen tegen klassieke en moeilijke dicotylen. Tegen dicotylen kan je Peak, Casper of Lumestra Plus (120 g/l dicamba + 50 g/l mesotrione) inzetten.
Om schade door ritnaalden te voorkomen, adviseert Syngenta om bij het zaaien microgranulaat (Force 1,5G, Force Evo of Karate 0,4GR) toe te dienen. Het gebruik van een verdeler wordt aanbevolen voor een optimale effectiviteit. Het granulaat moet in de zaaivoer rond het zaad tot aan het grondoppervlak zitten voor een goede bescherming.