Eieren van Nederlandse kleinschalige kippenbedrijven veilig bevonden
Eieren van kleinschalige commerciële pluimveehouders bevatten veel minder PFAS dan die van hobbykippenhouders. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Nederlandse stichtingen Urgenda, Herenboeren en Caring Farmers.

Uit het onderzoek bleek dat in totaal 27 van de 28 geteste kleinschalige bedrijven (tot 249 kippen) een PFAS-waarde onder de Europese norm toonden. Daarmee zijn hun eieren over het algemeen veilig te eten, zowel door volwassenen als door kinderen.
Helft van hobbykipeieren onveilig
De kleinschalige pluimveehouderij viel buiten het eerdere onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat gericht was op eieren van hobbykippenhouders. Daaruit bleek dat de helft van alle hobbykipeieren (particuliere eieren) onveilig is om te eten. Het RIVM adviseerde Nederlandse consumenten daarom op 15 april om geen particuliere eieren meer te eten.
Dit bracht ook veel onrust bij de kleinschalige houders, aangezien zij juridisch als ‘hobbyhouder’ worden gezien. De uitkomst van het nieuwe onderzoek geeft hen én hun klanten vertrouwen.
Verschillen met eieren van hobbykippen
Een mogelijke verklaring is dat de regenwormconsumptie per ei bij kleinschalige pluimveehouders veel lager is dan bij hobbykippenhouders. Hobbykippen worden gemiddeld ouder en zijn meestal rassen die minder eieren leggen. Zeker is dat kleinere koppels met oudere kippen een iets hoger risico laten zien. Toch blijft het aantal overschrijdingen minimaal.
Verbod op PFAS en vervolgonderzoek naar vervuiling
De organisaties Urgenda, Herenboeren en Caring Farmers pleiten voor een direct verbod op PFAS, vervolgonderzoek naar PFAS-vervuiling én naar manieren om vervuilde gronden weer schoon te krijgen. “De vervuiling is diepgeworteld in lucht, water en bodem. Maar we zijn blij dat het alsnog mogelijk is om op een diervriendelijke en kleinschalige wijze gezonde eieren te produceren”, aldus pluimveedierenarts Vera Bavinck van Caring Farmers.
Je kan het hele onderzoek van de organisaties hier lezen.