Vlaams wolvenbeleid geldt als voorbeeld
Wolfwerende omheiningen blijven prioritair om tamme dieren zoals schapen te beschermen. In risicogebieden kunnen zowel professionele als particuliere veehouders aanspraak maken op financiële ondersteuning voor beveiliging. Deze Vlaamse aanpak oogste lof in het buitenland.

Tijdens het jongste ‘wolvendebat’ in de commissie Leefmilieu van de Vlaamse Regering op 1 juli zei minister Jo Brouns dat wegens de sterke fluctuatie in de wolvenpopulatie en de daaraan gekoppelde schadegevallen, de inspanningen rond preventie niet mogen verzwakken.
Omheiningen blijven prioritair
Wijzigingen in de wolvenpopulatie kunnen volgens de minister veranderingen in het jaaggedrag van die wolven veroorzaken. Daarom blijft het inzetten op het wolfwerend maken van omheiningen prioritair om schade te vermijden. In de risicogebieden wordt er momenteel ingezet op communicatie en financiële en praktische ondersteuning. Op het vlak van communicatie wordt via lokale besturen en de sectororganisaties het belang van preventie benadrukt. Voor financiële ondersteuning is er een degelijke subsidieregeling beschikbaar voor zowel de professionele als de particuliere veehouders. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) bekijkt of daar nog optimalisaties mogelijk zijn in het kader van de administratieve vereenvoudiging. Wat de praktische ondersteuning betreft, zegt de minister dat al vele jaren constructief wordt samengewerkt met het Wolf Fencing Team Belgium. Het WFTB verleent gratis advies aan veehouders en helpt met vrijwilligers – eveneens gratis – bij het plaatsen van een wolfwerende omheining.
Europese lof
Enkele weken geleden uitte de Europese Commissie nog veel lof over de werking van het WFTB op het internationale wolvencongres in Nederland. In het buitenland is er heel wat interesse in de aanpak van het Vlaamse wolvenbeleid en komt men kennis nemen van de acties die hier worden uitgevoerd. De aanpak van preventie wordt bijzonder gewaardeerd. De rol van de sectororganisaties bij het verspreiden van informatie over het nut van preventie binnen hun sectoren is volgens minister Brouns cruciaal.
Het ANB heeft dit jaar opnieuw 200.000 euro voorzien voor de werking van het WFTB. Met zijn toelichting kwam de minister tegemoet aan een vraag van commissielid Sanne Van Looy (N-VA). Zij had het onder andere over wolvin Noëlla die eind mei welpjes kreeg. Dat zou de enige wolvenroedel in Vlaanderen zijn nadat er begin dit jaar nog maar 3 wolven in Vlaanderen gevestigd waren. De welpen zijn intussen ongeveer 2 maanden oud en wagen zich volgens Van Looy al eens buiten hun burcht. De straal van hun verkenningszone wordt elke dag groter. Dat wil zeggen dat ze ook de straten zullen oversteken en op zoek gaan naar prooien.