Ecopower, Beauvent en Milcobel slaan de handen in elkaar voor groene stroom
In een samenwerking tussen burger en bedrijf hebben 3 Belgische coöperaties een ambitieus zonne-energieproject gerealiseerd. Ecopower en Beauvent installeerden 6.000 zonnepanelen op de daken van 4 productiesites van zuivelcoöperatie Milcobel in Brugge, Langemark, Kallo en Moorslede.

Het startschot van het project werd in december 2024 gegeven in de Milcobel-vestiging in Brugge in aanwezigheid van de Brugse schepen van Energie Pablo Annys. Zes maanden later is ook Langemark, de vierde en laatste locatie, van zonnepanelen voorzien.
Met deze coöperatieve energie-installaties zal de komende 25 jaar meer dan 35.000 ton CO₂ worden uitgespaard. Dat betekent een stevige duw richting een koolstofarme toekomst. Zo geven Milcobel, Ecopower en Beauvent samen invulling aan de slogan van de Verenigde Naties voor het Internationale Jaar van de Coöperaties 2025: ‘Coöperaties bouwen een betere wereld’.
Duurzame stroom voor de zuivelproductie
De opgewekte stroom wordt lokaal en rechtstreeks ingezet voor de productieprocessen van Milcobel. Met meer dan 4 miljoen kWh per jaar, het equivalent van het jaarverbruik van zo’n 1.100 Vlaamse gezinnen, verkleint het coöperatieve zuivelbedrijf zijn ecologische voetafdruk aanzienlijk.
Tegelijkertijd voldoet Milcobel hiermee tijdig aan de Vlaamse PV-verplichting, die bepaalt dat bedrijven met een jaarlijks verbruik boven 1 GWh tegen april 2026 over zonnepanelen moeten beschikken. Door samen te werken met Ecopower en Beauvent wordt die verplichting niet enkel ingevuld, maar ook maatschappelijk gedragen.
Burgers investeren met impact
De investering van meer dan 4 miljoen euro werd volledig gefinancierd met burgerkapitaal door de coöperanten van Ecopower en Beauvent. Iedereen kan bij deze energiecoöperaties aandeelhouder worden en bijdragen aan een model waarbij sociale rechtvaardigheid en klimaatverantwoordelijkheid hand in hand gaan. Door hun investeringen zetten burgers rechtstreeks hun schouders onder de energietransitie en delen ze mee in de opbrengst. Zo kunnen bedrijven, overheden én burgers samenwerken voor duurzame energievoorzieningen met maximale lokale meerwaarde. Investeren in duurzame projecten kan via beide coöperaties.
"Dit project bewijst dat coöperatief ondernemen werkt — voor mensen, voor het klimaat, en voor de economie," klinkt het bij de 3 betrokken organisaties.
Peter Grugeon, CEO Milcobel: “Zuivelproductie is van nature energie-intensief, en net daarom is deze investering in zonne-energie voor Milcobel zo belangrijk. Dankzij de installatie van 6.000 zonnepanelen wekken we een aanzienlijk deel van onze electriciteitsbehoefte op. Samen met Beauvent en Ecopower zetten we zo een belangrijke stap richting verdere verduurzaming van onze zuivelproductie. In het jaar van de coöperaties tonen we samen dat coöperatief ondernemen echt het verschil maakt.”
Greet De Gueldere, bestuurslid Ecopower: "Dit zonne-energieproject, een samenwerking tussen 3 coöperaties, bewijst dat burgers zélf mee werk willen maken van de realisatie van de klimaatdoelstellingen. Het coöperatief model maakt het daarbij mogelijk om dit op een democratische en sociaal rechtvaardige manier te realiseren.”
Frédéric Haghebaert, directeur Beauvent: “Het mooie aan dit project is dat het laat zien hoe burgers via hun coöperatie het verschil maken voor lokale bedrijven. Met installaties op 4 Milcobel-sites verspreid over Vlaanderen brengen we hernieuwbare energie tot bij de coöperanten, dichtbij huis en met hun steun. Zo maken we samen de energietransitie zichtbaar en lokaal voelbaar.”