Slachthuis van Ath blijft bestaan
Het slachthuis van Ath kan blijven bestaan. Het voortbestaan is te danken aan WapiMeat, een nieuwe coöperatie van 15 boeren en enkele slagers en veehandelaren. De coöperatie zal tegen het einde van het jaar officieel de leiding overnemen. Een soepele overgang zorgt ervoor dat klanten van deze lokale service kunnen blijven genieten.

Het slachthuis, beheerd door de stad Ath, zal binnenkort worden overgedragen aan de nieuwe coöperatie WapiMeat, waarbij Wapi de afkorting is van Wallonie Picarde. Op de locatie blijven 3 slachtlijnen operationeel: runderen, schapen en varkens, hoewel er ook geiten en paarden kunnen worden geslacht.
Door de locatie op een twintigtal km van Ronse is dit slachthuis ook bekend bij Vlaamse veehouders. Het slachthuis is biologisch gecertificeerd en er kunnen specifieke rassen worden verwerkt, evenals dieren met specifieke eisen, zoals wolharige varkens of dieren die meer of minder wegen dan het standaardgewicht. Het slachthuis is open voor zowel professionals als particulieren en aanvaardt zowel grote als kleine partijen (tot slechts 1 dier). Particulieren moeten dezelfde dag betalen, terwijl professionals hiervoor 30 dagen de tijd hebben.
Lichte prijsverhoging
Behalve de verwachte veranderingen zullen enkele bestaande regels strenger worden gehandhaafd: schapen moeten vooraf geschoren worden. Om de infrastructuur optimaal te organiseren, is het binnenkort bovendien verplicht om online te reserveren voor het slachten van een dier. De week ziet er als volgt uit: maandag: varkensslacht van 6 tot 11 uur; dinsdag: schapenslacht van 6 tot 11 uur, daarna runderenslacht van 11 tot 14 uur; woensdag: schapenslacht van 6 tot 14 uur; donderdag: geen activiteiten gepland, maar de slachtlijn kan wel gehuurd worden; vrijdag: runderenslacht van 6 tot 13 uur.
Wat de gehanteerde tarieven betreft, merkt de stad op dat ze al een lichte verhoging had besloten om aan de marktprijzen te voldoen. "We zijn allemaal veehouders. Het is daarom belangrijk om de prijs voor iedereen redelijk en duurzaam te houden", benadrukt Marine D'Haene, lid van de coöperatie.
Soepele overgang
"Over het algemeen verandert er weinig. Klanten kunnen nog steeds terecht bij deze lokale faciliteit, dicht bij huis. De locatie blijft hetzelfde, omdat we alles overnemen. Wat wel verandert, is het management, dat nu privé wordt. Boeren weten dat het slachthuis voortaan door collega's wordt gerund", vertelt de partner van Aurélien Holvoet, veehouder, lid van de coöperatie en huidig directeur van het slachthuis. "Dat de directeur een van de oprichters van onze groep is, vergemakkelijkt een soepele overgang", voegt ze eraan toe.
Het slachthuis, dat traditioneel in de zomer een week gesloten is, zou in deze periode enkele dagen langer gesloten kunnen zijn voor renovatiewerkzaamheden. Er staat een investering gepland van ongeveer 750.000 euro, gesteund door de overheid, voor de modernisering, vernieuwing van apparatuur, vervanging van koelunits en het verstrekken van werkkapitaal voor de doorstart. Dit alles om ervoor te zorgen dat de veehouders kunnen blijven genieten van deze hoogwaardige infrastructuur, die van essentieel belang is voor hun beroep, zoals de leden van de coöperatie unaniem benadrukten.
Jobs behouden
"Wij mesten varkens af en verkopen het vlees in de korte keten. Als het slachthuis gesloten zou worden, zou ik mijn dieren veel verder moeten brengen voor de slacht en dat zou onvermijdelijk de verkoopprijzen in mijn hoevewinkel hebben beïnvloed. Ik wilde niet dat de consument er last van zou hebben", zegt Victor Pardons, boer en slager. Hij werkt parttime in een van de 3 snijzalen van het slachthuis. Met de overname is ook zijn baan veiliggesteld. "Ik werk er nu 3 jaar. Met het risico op sluiting vroegen de medewerkers zich af wat er van hen terecht zou komen. Er zijn kansen op de jobmarkt, want er is veel vraag naar slagers. Maar werken in Ath is anders. Je kent de klanten. Het is een beetje als een grote familie."
Winstgevend in 2026
Het slachthuis van Ath bestaat al meer dan 30 jaar. Het werd beheerd door de stad en kampte al jaren met een steeds groter wordend financieel tekort. Die last kon de stad niet langer alleen dragen. Daarom heeft de stad begin 2024 het natuurpark Pays des Collines om hulp gevraagd bij het vinden van oplossingen om de exploitatie voort te zetten. "Deze overgang naar een coöperatie is het resultaat van zorgvuldige overwegingen. We hebben ons altijd ingezet om de duurzaamheid van deze infrastructuur te waarborgen en om de locatie niet te verlaten", benadrukt de burgemeester van Ath, Florent Van Grootenbrulle. Het voortbestaan wordt nu verzekerd door een team van enthousiaste mensen. De verwachting is dat het slachthuis na het eerste boekjaar, eind december 2026, winstgevend zal zijn.
Coöperatie zoekt leden
De coöperatie zoekt nog bijkomende leden. Er zijn verschillende aandelen beschikbaar: B, C, D en E. B-aandelen zijn voor gebruikers van de site. C-aandelen zijn voorbehouden aan huurders van de infrastructuur. D-aandelen zijn voor openbare diensten, zoals administraties. E-aandelen zijn voor particuliere investeerders. Aandelen kunnen worden gekocht via www.wapimeat.be en zijn beschikbaar tot 31 juli. De coöperatieleden behouden zich het recht voor om de aanvragen te analyseren en te controleren of deze aansluiten bij de waarden van de groep: korte toeleveringsketens, dierenwelzijn en een eerlijk inkomen voor iedereen. Coöperatieve leden profiteren van verschillende voordelen. Zo kunnen ze dieren de dag voor de slacht brengen of voorrang krijgen bij reserveringen als de dag volgeboekt is.