Startpagina Economie

Bayer verkoopt divisie groentezaden

Bayer verkoopt haar groentezaden-activiteiten, en zal mogelijk nog meer onderdelen verkopen om van mededingingsautoriteiten te mogen fuseren met Monsanto. Dat heeft de Duitse producent van zaden, gewasbeschermingsmiddelen en farmaceutische producten woensdag bekend gemaakt.

Leestijd : 3 min

Bayer maakte woensdag bekend dat de omzet van haar landbouwdivisie, Crop Science, in 2017 met 3,8% is gedaald tot €9,5 miljard. De winst voor rente, belasting, afschrijvingen en afwaarderingen is met 15,6% gedaald tot €2 miljard. Het onderdeel heeft vooral last van een bijzondere situatie in Brazilië. In Brazilië bleken vorig jaar in de markt onverwacht bijzonder hoge voorraden pesticiden te zijn, met als gevolg dat nieuwe bestellingen uitbleven.

Volgens topman Werner Baumann is de bijzondere situatie aangepakt door product terug te nemen uit het distributiekanaal en in nieuwe contracten met verdelers bepaalde voorwaarden op te nemen die voorkomen dat voorraden ophopen zonder dat Bayer dit weet. Als de Braziliaanse impact wordt weggedacht, steeg de omzet van Crop Science met 3%.

Fusie Monsanto

Bayer greep de presentatie van de jaarcijfers ook aan om te waarschuwen dat de geplande fusie met Monsanto nog wat vertraagd kan worden. Aanvankelijk wilde Bayer begin 2018 het regelgevende proces met mededingingsautoriteiten afronden, maar nu is het doel om in het tweede kwartaal van dit jaar zo ver te komen. De overeenkomst ligt onder vuur van boerenorganisaties die vrezen dat teveel macht in één hand komt. Met minder concurrentie, zo vreest men, kunnen prijzen ongestrafd verhoogd worden of kunnen bedrijven gerust haar uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling van producten terugschroeven.

Bayer is wereldwijd leidend met gewasbeschermingsmiddelen, en een grote speler op de markt voor zaden. Monsanto, een Amerikaans bedrijf, is nummer één met zaden maar ook eigenaar van de herbicide Roundup, dat als het grootste merk in gewasbescherming wordt gezien. Bovendien staat de fusie niet op zichzelf, maar is het onderdeel van een ware consolidatiegolf. Eerder gingen in de VS Dow en DuPont (Pioneer) al samen. Ook werd het Zwitserse Syngenta overgenomen door de Chinese chemiereus ChemChina, dat ook eigenaar is van Adama, een reus op de markt van generieke gewasbescherming.

Groentezaden

Bayer maakte bij de jaarcijfers bekend vanwege mededingingsoverwegingen haar groentezaden-activiteiten te gaan verkopen. De groentezaden worden verkocht onder de merknaam Nunhems. Het bedrijf heeft haar wortels in 1916 en wordt geleid vanuit de plaats Nunhem in de Nederlandse provincie Limburg. De onderneming verkoopt in totaal 1.200 variëteiten van 25 gewassen, en telt circa 2.000 werknemers verspreid over meer dan 40 landen.

In 2017 heeft de divisie circa €430 miljoen omzet geboekt, aldus een woordvoerder van Bayer. De stap is niet verrassend: Monsanto heeft vooral door de overnames van Seminis in de VS en De Ruiter in Nederland eveneens een stevige poot in groenteveredeling. Hoewel speculatief, wordt in de markt gefluisterd dat Syngenta interesse heeft in het groenteprogramma van Bayer.

Eerder verkocht Bayer al voor €5,9 miljard een flink deel van de portefeuille zaden en non-selectieve herbiciden aan concurrent BASF. Onder de overgenomen onderdelen van Bayer zijn de non-selectieve herbiciden met als werkzame stof glufosinaat-ammonium. Ze worden verkocht onder de merknamen Liberty, Basta en Finale.

Daarnaast koopt BASF productie en verkoop van koolzaadhybriden in Noord-Amerika, raapzaad in voornamelijk Europa, sojazaad in Noord, Midden- en Zuid-Amerika en katoen in Noord-Amerika en Europa. Onder druk van de Europese Commissie worden ook het bijpassende onderzoeksprogramma en veredelingsprogramma mee verkocht, evenals de LibertyLink-eigenschap. Bayer zegt ook niet uit te sluiten dat nu nog meer onderdelen worden verkocht.

Macht over data

Eerder meldden financiële media dat Bayer met BASF de afspraak zou hebben gemaakt, al dan niet onder druk van alweer de mededingingsautoriteiten, dat het toegang krijgt tot data die voortkomen uit het digitale platform van Bayer. Dit wordt nu echter niet bevestigd en dus blijft de vraag hoe de mededingingsautoriteiten tegen een situatie waarbij een onderneming een ongekende stroom data in handen krijgt.

Monsanto heeft sinds de overname van The Climate Corporation met afstand het sterkste smart farming-programma in de agrochemie. Het geïntegreerde digitale landbouwplatform Climate FieldView combineert akkergegevensverzameling, geavanceerde agronomische modellering en lokale weermonitoring in eenvoudige mobiele en weboplossingen. Het doel is landbouwers te helpen bij het nemen van beslissingen.

In totaal worden producten van The Climate Corporation nu gebruikt door meer dan 100.000 landbouwers in de VS en Canada. Het totale areaal waarop de producten worden ingezet op 4 miljoen hectare. In vergelijk is het digitale programma van Bayer dan weer bescheiden.

JCB

Lees ook in Economie

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken