Startpagina Veeteelt

Undercoverbeelden Gaia: minister Weyts wil strengere regels pluimveehouderij

Dierenrechtenbeweging Gaia haalt opnieuw de krantenkoppen met undercoverbeelden. Vlaams minister Ben Weyts (dierenwelzijn) concludeert dat EU-normen voor dierenwelzijn in de pluimveehouderij omhoog moeten. Ondertussen is de pluimveesector sceptisch over de montage van Gaia, en ze is het schieten van illegale beelden beu.

Leestijd : 4 min

De dierenactivisten van Gaia brachten dinsdag (13 maart) bij de presentatie van haar rapport ‘ de echte prijs van uw kipfilet’ videobeelden naar buiten van creperende of dode dieren. De beelden zijn volgens Gaia tussen oktober en december 2017 geschoten bij zes grootschalige pluimveehouderijen in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen.

Voor het maken van de beelden is geen toestemming van de pluimveehouders gevraagd, aldus Gaia, dat vindt dat het doel – het blootleggen van dierenleed – het illegale middel rechtvaardigt.

Vermeende misstanden

Gaia schrijft dat het onderzoek over een langere periode liep, zodat quasi de volledige levensloop van de kippen in de stallen kon worden gefilmd: van 3 à 4 dagen oud tot het moment dat ze op ongeveer 40 dagen voor de slacht worden opgehaald.

Gaia zegt het volgende te hebben vastgesteld: die dieren groeien ongezond snel, de stallen zijn overvol, er worden veren gepikt en dieren die mank zijn of misvormde poten hebben en dus niet in staat zijn om normaal te stappen en dus voer en water te bekomen. Andere constateringen: veren contactdermatitis en stervende of dode dieren, waarbij de doodsoorzaak wellicht door buikzucht zou komen.

Daarnaast stelt Gaia ook brandwonden aan de hakken, ontstekingen aan de poten, borstblaren en ademhalingsproblemen door voortdurend contact met of het liggen in hun eigen uitwerpselen te hebben vastgesteld. Volgens Gaia zijn de supermarkten met hun voortdurende druk op inkoopprijzen mee verantwoordelijk voor de slechte situatie van de kippen.

Weyts steunt Gaia

Vlaams minister voor dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zei in een reactie tegenover opinietijdschrift Knack dat de EU-normen voor dierenwelzijn omhoog moeten. De normen stammen uit 2007 en beantwoorden niet meer aan de eisen van vandaag, vindt Weyts. Hij vindt ook dat supermarkten nog voor er nieuwe normen zijn, kippenvlees moeten verkopen dat is geproduceerd met hoger dan strikt vereiste dierenwelzijnseisen.

Bij het begin van 2018 kondigde Weyts aan dat 2018 een keerpunt wordt in de strijd voor meer dierenwelzijn. In Vlaanderen wordt volgens hem vanaf nu strenger opgetreden tegen dierenwelzijnsinbreuken. Sinds 2014 is dierenwelzijn een geregionaliseerde bevoegdheid, en kunnen volgens Weyts sneller stappen worden gezet.

Selectieve montage

Weyts voegde eraan toe dat de door Gaia getoonde beelden wel een selectieve montage vormen. Hier zit volgens voorzitter Danny Coulier van de Landsbond (Vlaamse bedrijfspluimvee- en konijnenhouders vzw) ook de pijn. “Je weet in essentie niet wat je ziet”, aldus de pluimveehouder. “Ik slaap ’s nachts, kan ook onmogelijk 24 uur per dag en 7 dagen per week toezicht houden of een dier niets overkomt. Een dood dier, dat gebeurt nu eenmaal. Het sterftepercentage ligt in de houderij lager dan in de natuur.”

Hij zegt ook dat het maken van illegale beelden door de overheid moet aangepakt worden en benadrukt ook dat Gaia geen inspectiedienst is, maar gedragen wordt door vrijwilligers die niet allemaal de praktische ins en outs van de pluimveehouderij kennen.

De organisatie achter kwaliteitssysteem Belplume zegt in een verklaring ‘ten zeerste’ te betreuren dat de Belgische pluimveesector met deze beelden in een negatief daglicht wordt geplaatst. Belplume neemt de beelden serieus en onderzoekt nu wat hun herkomst is. ‘Wij sluiten anderzijds ook niet uit dat de montage van de beelden een vertekend beeld kan geven van de situatie’.

Indien inbreuken worden vastgesteld mogen de betrokken pluimveebedrijven een audit door een onafhankelijke certificatie-instelling verwachten, aldus Belplume. De organisatie wijst nog eens op de pijlers van de krachtlijnen van de Belplume-lastenboeken, waaronder het produceren van veilig kippenvlees en veilige eieren, het waarborgen van degelijke productiemethodes, het verzekeren van transparantie en traceerbaarheid en het welzijn van de dieren.

Groen wil actie

Voor Vlaams parlementslid Bart Caron is de maat vol. "Opnieuw duiken er undercoverbeelden op van wantoestanden in de grootschalige veehouderij. Opnieuw zal Ben Weyts (Vlaams minister van Dierenwelzijn, red.) klaarstaan met een sterke veroordeling. Maar wanneer volgen er eindelijk structurele ingrepen?", aldus Caron tegenover persbureau Belga. "Kippenleed los je niet op met stoere uitspraken."

De Groen-fractie vraagt nu concrete maatregelen van de minister. Zo moeten de normen rond het aantal vleeskippen per m² - nu maximum 13 tot 17 - stelselmatig naar omlaag, vinden de groenen. "Zo krijgen we opnieuw smakelijke kippen op ons bord, in de plaats van de prefab-plofkippen die op zes weken tijd van heet ei tot het spit moeten geraken."

Caron verwijst ook naar de situatie in Nederland, Denemarken en Zweden, waar men de kippen die in slachthuizen aankomen stelselmatig controleert op een aantal welzijnsindicatoren. Een producent die de norm niet haalt, moet het aantal dieren dat hij aanlevert beperken. Caron vindt wel dat de overheid de verplichting heeft om pluimveehouders te steunen in een omschakeling naar meer diervriendelijke houderijsystemen.

JCB

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken