Startpagina Veeteelt

EU bezorgd over vleessector Brazilië

De Europese Commissie is van plan om van bepaalde Braziliaanse slachterijen de machtiging tot uitvoer naar de EU in te trekken. Volgens de uitvoerende arm van de EU heeft Brazilië nog altijd haar controlesysteem niet op orde. Het nieuws volgt op nieuwe arrestaties in Brazilië in verband met een groot vleesschandaal een jaar geleden.

Leestijd : 2 min

De Europese Commissie wil een aantal Braziliaanse productielocaties voor vlees niet langer toestaan te exporteren naar de EU. De maatregel moet nog worden goedgekeurd door de 28 EU-lidstaten. De kwestie ligt politiek gevoelig omdat de Commissie met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur onderhandelt over een vrijhandelsverdrag, waarin ook meer ruimte moet komen voor de import van Braziliaans vlees. Concreet ligt voor Mercosur een importquotum van 70.000 ton op tafel.

Tekortkomingen

Recent meldde de Europese Commissie een serie tekortkomingen te hebben ontdekt in het officiële controlesysteem van Brazilië. Dat is niet nieuw: bij inspectierondes van door de EU afgevaardigde specialisten is herhaaldelijk vastgesteld dat Brazilië onder meer de traceerbaarheid niet goed geborgd heeft. Niet alle pluimveeslachterijen zouden bovendien beschikken over de benodigde veeartsen.

De Europese Commissie houdt sinds een groot vleesschandaal in maart vorig jaar de Braziliaanse vleessector extra in het oog. Destijds bleek dat inspecteurs van de overheidscontroledienst niet zelden door slachterijen werden omgekocht om afgekeurd vlees toch goed te keuren. Bij de affaire waren ook grote slachterijen die de wereldmarkt beleveren betrokken, zoals ’s werelds grootste vleesconcern JBS.

Nu heeft de Braziliaanse overheid binnen wat “Operatie Zwak Vlees” wordt genoemd een derde fase onderzoekingen afgekondigd. Concreet zouden vijf private laboratoria en analysecentra van slachterijen zelf problemen met salmonella in kip hebben verdoezeld. Sommige producten waren bedoeld voor de export, onder meer naar de EU.

Bij het onderzoek zijn 270 federale politie-inspecteurs en 21 gezondheidsinspecteurs betrokken. De Braziliaanse overheid verdenkt 6 slachterijen, waarvan 4 eigendom zijn van BRF, na JBS de grootste vleesexporteur. Landbouwminister Blairo Maggi, ooit de grootste sojateler van het land, zei dat de wantoestanden zouden hebben plaatsgevonden in 2014 en 2015. Maggi belooft dat het land schoon schip maakt.

In april vertrekt een waarnemersmissie van acht leden van het Europees Parlement naar Brazilië. De parlementariërs zullen de situatie in vooral rundveeslachterijen en uitsnijderijen in de sterk agrarische deelstaten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul onderzoeken. Voorafgaand aan de missie hebben de deelnemers een werkvergadering gehouden met Copa-Cogeca, de belangenbehartiger van boeren en agrarische coöperaties in de EU.

JCB

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken