Startpagina Edito

Boer, beurs en buitenland

Je moet in Vlaanderen bij wijze van spreken bijna hopen op file, wil je niet na één of twee uur rijden al in het ‘buitenland’ vertoeven. Ook voor boeren, die doorgaans gespaard blijven van filezorgen, is het buitenland niet veraf. Een aantal Vlaamse, Waalse en Franse boeren vinden het dan ook logisch om de koppen bij elkaar te steken en te kijken waar ze van elkaar kunnen leren (p. 33).

Die nabijheid van het buitenland geldt uiteraard nog meer voor de producten die het erf verlaten, zeker in het exportgerichte Vlaanderen. Volgens Antwerps gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé heeft het Antwerpse agrocomplex het efficiëntste ondernemingsmodel. Dit is volgens de gedeputeerde minstens ten dele toe te schrijven aan de nabijheid van een grote haven die de export en import van grondstoffen bevordert (p. 10).

Een intense relatie met het buitenland houdt echter ook een afhankelijkheid in. Europees Commissaris voor landbouw Phil Hogan...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken