Zussen gaan voor kwaliteit en thuisverkoop

Akkerbouw

In het landelijke Linter, mooi gesitueerd tussen het Vlaams-Brabantse Tienen en het Limburgse Sint-Truiden, ligt het aardappelbedrijf van de familie Vanhoebroeck. Ruim 2 jaar terug namen de zussen Annie (35 jaar) en Vera (41 jaar) het bedrijf over van hun ouders, waarna ze zorgden voor een verjongingskuur. Wat bleef, is de zorg die ze besteden aan de kwaliteit van de producten en de aandacht voor de thuisverkoop.

Met het afsluiten van een contract verbindt de teler er zich toe om een bepaald tonnage te verkopen tegen een bepaalde prijs en dat op een vastgelegd tijdstip.

Aardappelcontracten juridisch bekeken

Teelttechniek aardappelen

Nu de aardappelen van het seizoen 2020 zowat overal ingeschuurd zijn, is het zeker een geschikt ogenblik om even een stand van zaken op te maken over de evolutie van de rechtspraak en rechtsleer inzake de contracten die tussen aardappeltelers en verwerkers worden afgesloten.

Eender welk aardappelras dit jaar geteeld werd, de opbrengst blijft  achter.

Aardappelopbrengst blijft duidelijk achter

Akkerbouw

Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) nam begin deze maand voor de laatste keer stalen op diverse praktijkpercelen met aardappelen voor de bepaling van de groeicurve.

Jan en Josse Peeters in hun bewaarloods met bovenaan twee van de vier  mechanische koelelementen.

Bewaarloods: praktisch, energie-efficiënt en intelligent gemaakt

Akkerbouw

Voor de bewaring van hun chipsaardappelen maken de gebroeders Josse en Jan Peeters uit het Vlaams-Brabantse Huldenberg sinds 2000 gebruik van een professionele bewaarloods. De laatste jaren werd verder geïnvesteerd in de bewaarinfrastructuur: zonnepanelen, nieuwe ventilatoren en bewaarcomputer, mechanische koeling, een weerstation en een afdak om in- en uit te schuren. De loods is op zijn minst gezegd met de tijd mee, maar is vooral intelligenter en energie-efficiënt geworden en praktisch.

De aardappelen correct ventileren in de bewaring vraagt  dit jaar de nodige aandacht.

Wanneer aardappelen ventileren

Akkerbouw

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) boog zich deze week over het vraagstuk hoe de aardappelen van deze oogst dienen geventileerd te worden.

Chipsrassen beproefd in 2017

Akkerbouw

Na de resultaten van de rassenproeven frietaardappelen geven we deze week de uitslag van de chipsrassen die in proef lagen. Er werd vooral met gekende rassen gewerkt, maar ook een nieuweling duikt op in de rassenproef.

Vorig teeltseizoen werd gekenmerkt door een enorme droogte, toch kwam de neerslag op tijd om nog een goede opbrengst te realiseren.

Gekende en nieuwe frietrassen beproefd

Teelttechniek aardappelen

In Huldenberg, Nieuwenhove, Waterland-Oudeman en Zonnebeke werden vorig jaar 9 of 10 frietrassen aangelegd ter beproeving door het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA). Fontane en Bintje werden als referenties opgenomen samen met 7 nieuwe variëteiten.