Startpagina Melkvee

Belgische melkprijs januari stapje terug, maar blijft prima in Europa

Dat de Milcobel-notering in januari een stapje terug zette, bleef ook niet ongemerkt in de officiële BCZ-melkprijs voor heel het land voor januari. Uit de meest recente LTO melkprijsvergelijking blijkt dat in Europa naast Milcobel enkel FrieslandCampina daalde in januari. De notering blijft echter top in Europa.

Leestijd : 2 min

De officiële prijs van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie voor zowat alle melkophalers zakte van 37,05 €/100 l voor afgelopen december naar 36,02 voor afgelopen januari. Dat is een euro minder. Tegenover dezelfde januarimaand 2016 is er een meerprijs van 8,38 euro. De melk werd in januari geleverd met een gemiddelde vetgehalte van 43,65 g vet/l en 36,01 g eiwit/.

Milcobel en FrieslandCampina zakten

Op Europees vlak kwam de Belgische referentie Milcobel uit op een omgerekende melkprijs van 35,01 €/100 kg. Ook in de Europese cijfers is dat een euro eraf. FrieslandCampina zakte voor januari 2,8 euro tot 33,56€/100 kg, maar zij wijten die daling aan een te hoge melkprijs in december. Opmerkelijk is dat FrieslandCampina de kwantumregeling met ingang van 2017 heeft afgeschaft.

Gemiddeld genomen voor heel Europa steeg de melkprijs met 0,54€ ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van januari 2016 ligt de gemiddelde melkprijs €3,70 of 12,6% hoger. De meeste zuivelondernemingen hebben in januari de melkprijzen dus verder verhoogd.

Op Europees vlak bekeken deden voor januari enkel het Noord-Italiaanse Granarolo en het Finse Valio het beter dan Milcobel.

Aanbod daalt nog altijd

De EU melkaanvoer bleef in december met bijna 3% achter, zo zag milkprices.nl. Sinds juni 2016 is al sprake van krimp. De grootste dalingen werden gemeten in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Desondanks bleef de EU melkaanvoer over het gehele kalenderjaar 2016 nog net boven het niveau van 2015, wat het gevolg was van de sterke start aan het begin van het jaar.

Ook in Oceanië en Zuid-Amerika is al geruime tijd sprake van een forse daling van de melkproductie. “Dat valt voornamelijk toe te schrijven aan de ongunstige weersomstandigheden en de lage melkprijzen in het grootste deel van 2016”, weet milkprices.nl. De VS zijn het enige exportland van betekenis met een beduidende toename in de melkproductie. In de laatste maanden van 2016 werd een groei van tussen de 2 en 3% gerealiseerd.

Melkpoeder onder druk, boter niet

Tot eind december vorig jaar was er sprake van een vaste markt met een positieve ondertoon. Met name de prijzen van vet gerelateerde zuivelproducten als boter en vol melkpoeder maakten een flinke prijssprong en bereikten een hoog niveau. Sinds het begin van 2017 is de zuivelmarkt meer onder druk komen te staan. Dit geldt met name voor melkpoeder. Zowel de noteringen van vol als mager melkpoeder laten een langzaam neerwaartse beweging zien. Dit is voornamelijk het gevolg van achterblijvende vraag op zowel de Europese markt als op de wereldmarkt. De boternotering beweegt zich onverminderd op een hoog niveau. Na een kortstondige periode van daling ligt deze sinds half februari weer boven de € 400.

Lees ook in Melkvee

Zuivelmarkt tot 6 juni: Zuivelprijzen gestegen op de GDT

Melkvee Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 6 juni met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Op de Global Dairy Trade (GDT)-veiling gingen de zuivelprijzen al voor de derde keer op rij omhoog. Het resulteert onder meer in hogere poederprijzen.
Meer artikelen bekijken