Startpagina Groenten

Vlaamse fruit- en groentenboeren beschuldigen veilingen van wanbeleid

De Vlaamse fruit- en groentenboeren beschuldigen de veilingen van een wanbeleid. Dat heeft het VRT-reportagemagazine "Pano" vastgesteld in een onderzoek naar de situatie van de boeren.

Leestijd : 1 min

Reporter Greet Pluymers van "Pano" vroeg zich af hoeveel van de prijs op uw supermarktticket naar groenten en fruit gaat. "Het is amper wat we uitgeven aan ons mobieltje en doorgaans veel minder dan de boer investeert om de nodige kwaliteit te leveren", stelde Pluymers vast.

Volgens "Pano" heeft de boer reden tot klagen. "Belgische boeren leveren topkwaliteit zonder dat ze er een eerlijke prijs voor krijgen", aldus Pluymers. "Pano" zocht uit hoe dat komt. Het zit veel telers naar verluidt hoog dat ze maar lage prijzen krijgen voor hun producten, terwijl de directies en besturen van veilingen morsen met geld dat volgens de boeren voor hen bestemd is.

In "Pano" hebben klokkenluiders van binnen de veilingen het over privéreizen die als dienstreizen worden geboekt én over oneigenlijk gebruik van Europese subsidies. Het zou gaan om vele miljoenen euro's. Het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen reageert in de reportage "verbaasd". "Mocht er fraude zijn opgetreden, dan moeten die strafrechtelijk en juridisch worden nagekeken. Maar het zou mij verbazen. Die middelen komen altijd ten goede van de tuinder", zegt Philippe Appeltans van het Verbond Belgische Tuinbouwveilingen. "Knolraap en lof, schorseneren en prei. Waar loopt het mis voor de boer", woensdag 11 april in "Pano", om 21.30 uur op Eén.

Belga

Lees ook in Groenten

Doorbraak in onderzoek naar bruinrot

Aardappelen Eén van de meest schadelijke plantbacteriën ter wereld geeft een deel van zijn geheimen prijs in nieuw doctoraatswerk van ILVO, VIB en UGent. Het gaat om het Ralstonia solanacearum species complex, dat meer dan 200 plantensoorten kan aantasten, waaronder enkele heel belangrijke gewassen zoals aardappel en tomaat. Joren De Ryck ontdekte waar in de plantenwortels eiwitten actief zijn die door de bacterie geïnjecteerd worden en de plant vervolgens ziek maken.
Meer artikelen bekijken