Startpagina Pluimvee

Resultaten salmonella-analyses bij pluimvee in België in 2017

In 2017 voldeed België aan de vooropgestelde Europese doelstellingen voor salmonella bij leghennen, vleeskippen en vleeskalkoenen. Bij fokpluimvee is er echter een verbetering van de salmonellabestrijding nodig.

Leestijd : 1 min

Resultaten fokpluimvee

Het Belgisch fokpluimvee bleef in 2017 tijdens de opfokfase vrij van de wettelijk bestreden serotypes. Tijdens de productiefase was het echter te vaak positief, vooral voor Salmonella Infantis.

Resultaten leghennen

Ook de leghennen bleven in 2017 tijdens de opfokfase negatief voor de wettelijk bestreden serotypes en dit voor het tweede opeenvolgende jaar. Bij leghennen in de productiefase steeg het aantal tomen positief voor Salmonella Enteritidis voor het eerst sinds 2014. Salmonella Infantis was het meest voorkomende serotype. De leghennen bleven wel voor het derde jaar op rij negatief voor Salmonella Typhimurium.

Resultaten vleeskippen

Bij vleeskippen was in 2017 zowel het aantal in- als uitgangscontroles positief voor salmonella hoger dan in de voorgaande jaren. De eendagskuikens bleken vaak positief voor Salmonella Minnesota of Salmonella Enteritidis. Bij de uitgangscontroles was Salmonella Infantis nog steeds het meest voorkomende serotype. Salmonella Java leek in 2015 en 2016 op de terugweg, maar stak in 2017 opnieuw de kop op.

DGZ

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken