Startpagina Veeteelt

Waar ‘Grevenbroeckers’ van gemaakt zijn

Peter Boonen maakt de heerlijkste kazen. Dat mag je best letterlijk nemen: in 2010 won zijn ‘Grevenbroecker’ of ‘Achelse Blauwe’ de prestigieuze International Caseus Award in Lyon. Het belangrijkste ingrediënt daarvoor? Dagelijks verse, rauwe melk van de 90 MRY-koeien die zijn broer Bert houdt.

Ik wist niets van die wedstrijd”, lacht Peter ontwapenend wanneer ik hem confronteer met zijn titel uit 2010. “Een bevriende kok vroeg of hij mijn kaas voor iets mocht inschrijven. Geen probleem, dacht ik. Het was een fijne verrassing.” Zijn bescheidenheid is frappant: de International Caseus Award geldt als het wereldkampioenschap kaasmaken.

Kaasmakerij en hoevewinkel

Veel veranderde die onderscheiding niet. De hoevewinkel in het groene Hamont-Achel, in het uiterste...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Bescherm je dieren op de weide tegen hittestress

Veeteelt De nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn bepaalt dat élk dier dat buiten wordt gehouden vanaf 1 januari 2029 toegang moet hebben tot natuurlijke of kunstmatige beschutting. Die regel komt er niet zomaar: beschutting is essentieel om dieren te beschermen tegen hittestress, een steeds groter wordend probleem, zelfs in ons Belgische klimaat.
Meer artikelen bekijken