Startpagina Pluimvee

Veeteelt vs antibiotica: 2 - 1

De Belgische veehouderij scoorde het afgelopen jaar maar liefst twee keer in de strijd tegen de antibioticaresistentie. ‘Bondscoach’ Amcra, het kenniscentrum voor antibiotica, had drie doelstellingen vooropgezet. Twee daarvan zijn nu afgevinkt. De derde, een daling met de helft van het totale antibioticagebruik, stelt de sector nog voor problemen. Gelukkig is de match nog niet afgelopen: de deadline is 2020.

Leestijd : 2 min

Twee van de drie doelstellingen voor de reductie van antibioticagebruik in de diergeneeskunde uit het antibioticaconvenant van 2016 zijn al gehaald. Dat hebben het kenniscentrum AMCRA, het voedselagentschap FAVV en het geneesmiddelenagentschap FAGG woensdag op een persconferentie in Brussel gemeld. Die daling is belangrijk omdat het gebruik van antibiotica bij dieren de verspreiding van antibioticaresistente bacteriën bij dieren en indirect ook bij de mens veroorzaakt.

“2017 is het beste jaar dat we tot op heden gehad hebben, met de grootste daling van het antibioticagebruik in de veehouderij sinds het begin van de metingen in 2011. Dit toont dat we op de goede weg zijn”, roemt professor Jeroen Dewulf, voorzitter van Amcra, de inspanningen van de veehouderij. Het gebruik van voeders met antibiotica daalde in 2016-2017 met 45,9  %. Dat betekent dat varkenshouders hun gebruik van gemedicineerde voeders de voorbije zes jaar in totaal verminderden met maar liefst 67  %, rijkelijk meer dan de vooropgestelde 50  %.

De tweede doelstelling, het gebruik van kritische antibiotica terugdringen met 75  %, haalt de sector ruim voor de vooropgestelde termijn (2020). Daar komt men op een daling met 64,6 procent in 2016-2017. In totaal behaalde ze nu al een daling van 84  %. Kritische antibiotica zijn antibiotica die belangrijk zijn voor de bestrijding van bacteriële infecties bij de mens en die slechts in uitzonderlijke gevallen bij dieren gebruikt mogen worden.

De derde doelstelling betrof de reductie met 50  % van het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde tegen 2020 in vergelijking met de cijfers van 2011. In 2016-2017 werd er een daling van 7,4 procent opgemeten, goed voor een totale reductie van 25,9 procent sinds 2011. “Voor die doelstelling liggen we een beetje achter op schema, het is belangrijk om daar de komende drie jaar sterk op in te blijven zetten”, waarschuwt Dewulf.

Zijn al die inspanningen nu de moeite? “Het is belangrijk om op te merken dat de vastgestelde daling in het gebruik van antibiotica samengaat met een daling in het voorkomen van antibioticaresistentie”, zegt Dewulf. “Sinds 2011 wordt een daling vastgesteld in antibioticaresistentie tegen de meeste antibiotica bij de voedselproducerende dieren.” Dewulf merkt op dat die daling van de resistentie tegen antibiotica bij dieren in contrast staat met de situatie in de menselijke geneeskunde, waar de resistentie stijgt.

DC

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken