Startpagina Vleesvee

Beter beenwerk op Sint-Lievens-Houtem

Het volledig nieuw aangelegde marktplein van St-Lievens-Houtem was terug de vaste locatie van de jaarlijkse provinciale prijskamp voor het Belgisch Witblauw. Na een paar magere deelnemersjaren konden de organisatoren ditmaal ruim een 100-tal dieren verwelkomen.

Leestijd : 2 min

De grote opkomst kwam er dankzij een paar nieuwe fokkers en de terugkeer van oudfokker Deschrijver M. uit Ronse die heel wat dieren had meegebracht.

Vaarzenreeksen

Eerst waren de vaarzenreeksen aan de beurt. Attributdochter Magda de Mahoney van eig. Scholiers J. uit Herfelingen had alle kwaliteiten om de jury te bekoren. Zij kon met haar zeer mooie bevleesde ruglijn met veel finesse en perfecte staartinplanting en vlotte gang haar concurrenten de loef afsteken om het kampioenslint te bemachtigen bij de jonge vaarzen.

Machtontwikkeling

Bij de twee reeksen gekalfde vaarzen was het een strijd tussen Fien van het Smetledehof van eig. Declercq M., Smetlede en Koninginne van de Paddenhoeve van eig. Van liedekerke Fr. uit Herzele. Deze laatste imponeerde reeds in haar reeks door haar grootte en machtontwikkeling. Ook haar kalf Manuella kon in haar reeks ook alle waardering krijgen van de jury.

Zeer homogeen

Bij de drie koeienprijskampen waren de reeksen zeer homogeen en moesten tot tweemaal toe de kopdieren van de gevulde reeksen samen terug stappen om hun definitieve klassering te verzilveren. Dit ondervond de completere Jeritiere de Bienviene van eigenaar Vanopdenbosch uit Bever die de fijne Jipke van de Pannemeers van eig. Schoriels J. achter zich hield. De toekomstige kampioene - de diepgebilde Ida de la Ferme des Croix van eig. De Smet H. uit Oordegem - moest alles uit haar kast halen om Noceurdochter, Indigene van Klaveren Aas van eig. Van Osselaer uit Melsele achter zich te houden.

Beter beenwerk

Ook bij de stierenreeksen was veel uniformiteit te bespeuren. Valt op dat de fokkers meer en meer aandacht schenken aan goed beenwerk en eindelijk beseffen dat het geen zin heeft om met kreupele dieren naar een prijskamp te gaan. Als kampioen jonge stieren werd de gitzwarte 15 maandoude JouJouzoon, Manchester van ’t Manhovebos van eig. Deschuyteneer Y. uit Bever. Het is een echte vleesstier, die duidelijk zijn afgetekende bespiering liet zien. Zowel schouder-, rug- en achterhandbreedte imponeerden.

Bij de oudere stieren zagen we kampioen Orvalzoon, Koko C.A. van de Paddenhoeve van eig. Redant H. uit Ottergem. Deze stier kon door zijn breedte en lengte niet op de weegbascule, maar het was genoeg om zijn vleeskwaliteiten alle eer aan te doen.

Gezien het hoog aantal aanwezige dieren liep de prijskamp wat uit en gingen de geplande bedrijfsloten niet door. Zoals gewoonlijk had de Vlam-stand haar vleesstand. Deze genoot van heel wat aantrek waar menig bezoeker proefde van het malse witblauwvlees.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken