Dat blijkt uit een vergelijking die brancheorganisatie ZuivelNLin opdracht van LTO Nederland maakte. Bij melkprijsvergelijkingen wordt altijd uitgegaan van het gemiddelde melkveebedrijf. Dat kan soms een vertekend beeld geven voor gespecialiseerde en ‘toekomstgerichte’ melkveebedrijven.
Grote verschillen
Bedrijven binden
Na het wegvallen van het quotum zijn de melkveestapels nog verder gegroeid. LTO Melkprijsvergelijking vergeleek hoe groot de hoeveelheidstoeslag (quantumtoeslag) bedraagt die zuivelondernemingen aan grote(re) melkveehouderijen toekennen. Met andere woorden: hoe graag willen zuivelondernemingen deze bedrijven aan zich binden?
LTO Melkprijsvergelijking vergeleek hierbij de quantumtoeslag die melkerijen geven voor de productie van 1 miljoen en 1,5 miljoen liter. Van de zeventien meest toonaangevende melkerijen in Europa, blijken er zeven helemaal geen hoeveelheidstoeslag toe te kennen. Meer melk leidt bij hen niet tot een hogere prijs voor melkleveraars.
A-ware op één
De lijst met de hoogste toeslagen voor meer melk wordt met kop en schouders aangevoerd door het Nederlandse A-ware. Zij betalen € 1,28 euro per 100 kg extra voor iemand die op jaarbasis 1 miljoen kg melk levert, en zelfs € 1,57 per 100 kg extra voor iemand die 1,5 miljoen kg levert.
Milcobel